چكيده
مقدمه
اين فصل به بيان كليات پژوهش شامل تعريف موضوع، بيان مساله و رويكرد طراحي، اهميت و ضرورت موضوع بررسي شده و اهداف آن پرداخته است.
-تعريف موضوع
در اين پايان نامه با مطالعه ي تاريخچه كتاب و كتابخانه ها و همچنين انواع موزه ها و فضاهاي نمايشگاهي سعي شده تا پارامتر هاي لازم جهت طراحي فضايي مناسب جهت نمايش كتب قديمي و نسخ خطي استخراج و بر مبناي اين پارامتر ها و مشخصات حاصل از مطالعه زمينه طرح بناي موزه كتاب طراحي شود.
3-1بيان مسئله
ايرانيان در چهار هزار سال قبل از اين با خط الفبايي آشنايي داشتهاند و افكار و عقايد و نظرات و تجربيات و دانستنيهاي خود را ثبت ميكردهاند و براي هر فن و دانشي خطي بكار ميبردهاند. پس مسلم و محقق است كه در دانشهاي گوناگون صاحبنظر و اطلاع و تجربه بوده اند. زيرا اگر دانشي نبود نياز به اختراع خط مخصوصي براي ثبت آن دانش به ميان نميآمد بنابراين ايرانيان از دو هزار سال قبل از ميلاد مسيح يعني چهار هزار سال پيش از اين با فلسفه، منطق، طب و موسيقي آشنايي كامل داشتهاند و بايد گفت ملت ايران نخستين ملتي است كه براي ثبت و ضبط اصوات و آهنگهايموسيقي و حتي ضبط نواي آبشار و نغمه پرندگان و آواي درندگان با خط مخصوصي قادر به نوشتن و ثبت آن بوده است و آن را ويش دبيريه ميناميدهاند كه به جاي نت موسيقي امروزي بكار ميبردهاند.
با وجود اينكه در برخي از مقاطع تاريخ نظير حمله مغول ها و حمله اعراب قسمت بزرگي از اين كتب از بين رفته اند اما هم اكنون تعداد زيادي از كتب قديمي و نسخ خطي در مكان هاي مختلفي همچون كلكسيون هاي شخصي و مركز اسناد ملي وجود دارند. طبق آمار مركز اسناد ملي تعداد پنجاه و پنج هزار جلد كتاب قديمي كه از اين تعداد 28 هزار و 158 نسخه خطي و بيش از 26 هزار نسخه چاپ سنگي و چاپ سربي قديمي است در اين مجموعه موجود مي باشد.
هم اكنون اين كتاب ها و نسخ قديمي تحت شرايط خاصي نگهداري مي شوند و تنها قشر محدودي از جامعه نظير اساتيد دانشگاه به آن ها دسترسي دارند. اين كتاب ها به جز در چند مورد به نمايش عمومي در نمي آيند و حتي توسط افراد خاص نيز استفاده نشده و بي استفاده شده اند و اصطلاحا در گوشه اي از آرشيو خاك مي خورند.عدم نمايش اين كتب باعث مي شود تا روح عمومي جامعه آن ها را كه يكي از مهمترين بخش هاي هويت تاريخي و فرهنگي و تمدن ايران است را به فراموشي بسپارد.