چكيده
واژه «خانه تئاتر انزلي» با هدف تقويت فضاي فرهنگي اين شهر و احياي هويت تاريخي آن بهعنوان يكي از نقاط آغازين ورود تئاتر به ايران طراحي شده است. اين مجموعه شامل سه سالن نمايش با ظرفيتهاي 250، 100 و 50 نفر، يك كافه، كتابفروشي و فضاهاي باز متناسب با اقليم انزلي است كه تعامل ميان شهر، هنر و مردم را تقويت ميكند. طراحي اين مجموعه بر پايه تعامل با بافت شهري، پاسخگويي به نيازهاي هنري منطقه و ايجاد فضايي پويا براي هنرمندان و مخاطبان تئاتر است.
حقيقات اين پروژه بر دو محور اصلي متمركز بوده است:
1. مفهوم خانه تئاتر و كاركردهاي آن
بررسي نقش خانه تئاتر بهعنوان فضايي براي تمرين، اجرا و گردهمايي هنرمندان ،تحليل نمونههاي مشابه در سطح بينالمللي و داخلي ،نيازهاي فيزيكي و عملكردي خانه تئاتر و امكانات ضروري آن
2. وضعيت فرهنگي و هنري انزلي و ضرورت ايجاد اين فضا
بررسي پيشينه تئاتر در گيلان و نقش انزلي در ورود اين هنر به ايران ،تحليل كمبود سرانه فضاي فرهنگي در شهر و تأثير اين پروژه بر بهبود شرايط ،نيازسنجي از هنرمندان و فعالان فرهنگي منطقه
روش تحقيق در اين پروژه شامل مطالعات كتابخانهاي، بررسي ميداني، تحليل نمونههاي موردي و مصاحبه با هنرمندان و كارشناسان حوزه تئاتر بوده است. همچنين، از روشهاي تحليلي و تطبيقي براي بررسي نمونههاي مشابه در شهرهاي ديگر و استخراج الگوهاي موفق بهره گرفته شد. مطالعات محيطي و اقليمي نيز از طريق بررسي دادههاي هواشناسي و الگوهاي طراحي بومي انجام شد.
نتايج اين پژوهش نشان داد كه طراحي خانه تئاتر در انزلي نهتنها به احياي سنت تئاتري اين شهر كمك ميكند، بلكه ميتواند بهعنوان يك فضاي فرهنگي پويا در تعامل با شهر و مردم ايفاي نقش كند. مهمترين دستاوردهاي اين پژوهش عبارتاند از:
ايجاد فضايي منعطف و چندعملكردي كه پاسخگوي نيازهاي مختلف هنرمندان و مخاطبان باشد.
تقويت تعامل ميان شهر و فضاي فرهنگي با ايجاد حياطها و فضاهاي باز كه امكان حضور مردم را افزايش ميدهد.