چکيده
امروزه با آلودگي محيط زيست نيازمند پالايش آن جهت استفاده بهتر و تضمين سلامتي خود هستيم. آلوده بودن خاك به دليل تامين مواد غذايي ما از آن بسيار خطرناك است و يكي از آلاينده¬هاي بسيار مضر براي ما فلزات هستند. از جمله اين فلزات روي، مس، آهن، نيكل و كروم مي¬باشد. روش¬هاي مختلف درجا و دگرجا براي حذف آلاينده¬هاي فلزي در فاز خاك وجود دارد، از آن جمله مي-توان به جذب، شستشوي خاك، تشكيل كمپلكس براي تثبيت فلز در خاك و الكتروسينتيك اشاره كرد. هر يك از اين روش¬ها مزايا و معايب خاص آن روش را دارند و عوامل مختلفي بر افزايش بازده آن¬ها موثر هستند.
از جمله روش¬هاي درجا براي حذف آلاينده¬هاي فلزي در خاك بدون تغيير زياد در ساختار خاك، روش الكتروسينتيك مي¬باشد. در اين روش با استفاده از ميدان الكتريكي آلاينده¬ها را باردار كرده و به سمت الكترودها هدايت كرده و از خاك خارج مي¬كنند. اگر چه اين روش زمان بر و هزينه بر است اما به دليل اينكه خاك را كاملا احيا مي¬كند و قابليت كشاورزي مي¬تواند پيدا كند، روشي موثر است. در روش بيوالكتروسينتيك امكان تركيب اين روش با روش¬هاي بيولوژيكي به منظور افزايش سرعت و كاهش مصرف مواد شيميايي در خاك وجود دارد.
در اين پژوهش، روش¬هاي مختلف حذف آلاينده¬ها در خاك، تعريف و تعيين عوامل موثر بر فرآيند الكتروسينتيك در خاك ارائه شده است.