چکيده
افزايش آلودگيهاي زيست محيطي ناشي از كاركرد خودروها ، محدوديت منابع سوختهاي فسيلي و افزايش قيمت سوخت سبب شده است كه دست اندركاران بخش انرژي به جايگزيني خودروهاي احتراق داخلي با ساير خودروهاي كم مصرف و با آلودگي كمتر بيشتر توجه نمايند . لذا توليد اينگونه خودرو ها در دستور كار خودرو سازان قرار گرفته و توليد انبوه آنها رو به گسترش مي باشد . خودرو هيبريدي كه تركيبي از خودروهاي احتراق داخلي و الكتريكي مي باشد به عنوان يكي از راهكارهاي مطرح در اين زمينه است . در اين نوع خودرو ها معايب خودروهاي الكتريكي مرتفع شده بعلاوه مزايا ي خودروهاي احتراق داخلي به كار گرفته شده است .
در اين پژوهش كاركرد خودروهاي هيبريدي از ديدگاه محيط زيست و نيز مديريت محيط زيست مورد بررسي قرار گرفته و مزاياي آنها در كاهش ايجاد آلودگيهاي زيست محيطي چون نشر كمتر گازهاي آلاينده و گازهاي گلخانه اي و همچنين صرفه جويي در مصرف منابع سوخت هاي فسيلي و صدمات بالقوه آنها تشريح شده و با مراجعه به نتايج حاصل از تست هاي عملكردي خودروهاي هيبريدي ، كاركرد اين خودروها در مقايسه با خودروهاي با موتور احتراق داخلي مورد مقايسه قرارگرفته است . همچنين به لحاظ اقتصادي اين نوع خودروها در برابر خودروهاي با موتور احتراق داخلي مورد ارزيابي قرار مي گيرد . با بررسي ونيز تجزيه و تحليل مزايا و نيز مشكلات به كارگيري اين تكنولوژي به نظر مي رسد كه به دليل مصرف سوخت كمتر نسبت به خودروهاي معمول، طول عمر بيشتر موتورها و تجهيزات ، توليد آلاينده هاي كمتر نسبت به خودروهاي مورد استفاده در حال حاضر ، خودروهاي هيبريدي به لحاظ اقتصادي به صرفه بوده و مي توانند جايگزين مناسبي براي خودروهاي با موتور احتراق داخلي به حساب آيند و يا آن كه توامان آن مورد استفاده قرار گيرند .
هنگامي كه مصارف مختلف انرژي را در مقياس جهاني مورد توجه قرار مي¬دهيم، مشخص مي¬شود كه بيش از يك چهارم انرژي اوليه در بخش حمل و نقل مصرف مي¬شود كه سهم فرآورده¬هاي نفتي در تأمين آن در حدود 70 درصد است كه به اين ترتيب اهميت بخش حمل و نقل در حوزه اقتصاد انرژي و محيط زيست بيش از پيش نمايان مي¬شود. در اين زمينه به نظر ميرسد كه توسعه تكنولوژي¬هاي نوين و كاربرد آن در خودروها مانند پيل سوختي، خودروهاي هيبريدي، موتورهاي الكتريكي و استفاده از سوخت¬هاي جايگزين، در آينده تأثيرات وسيعي در ساختار بازار انرژي و مسائل اقتصادي و سياسي مرتبط با آن خواهد داشت. مشاهدات اخير در كشورهاي صنعتي بويژه پس از افزايش نسبي قيمت¬هاي انرژي و بحران¬ اقتصادي جهاني حاكي از آن است كه صنايع خودروسازي در حال تحول ساختاري بوده و در صدد طراحي و توليد خودروهايي با مصرف سوخت و آلايندگي كمتر هستند.
لذا در اين پژوهش به بررسي تكنولوژي انواع خودروهاي هيبريدي و تاثرات آن به محيط زيست و اقتصاد با استناد بر دانش فني خودروسازهاي برتر اين حوزه و مقالات معتبر پرداخته ، مزايا و معايب آنها نسبت به يكديگر مقايسه شده و در نهايت ارزيابي فني- اقتصادي و زيست محيطي آنها بيان خواهد شد.
امضا دانشجو