-
شماره ركورد
14052
-
عنوان
بررسي مطالعات اخير در زمينه ي تزريق گاز در مخازن هيدروكربوري به منظور ذخيره سازي و بهبود برداشت
-
سال تحصيل
1402
-
استاد راهنما
سيد مجتبي حسيني نسب
-
چکيده
در دهههاي اخير، با افزايش نگرانيها در مورد تغييرات اقليمي و كاهش منابع فسيلي، اهميت بهبود برداشت از مخازن هيدروكربوري و ذخيرهسازي گاز طبيعي به شدت افزايش يافته است. تزريق گاز به عنوان يك روش نوين و مؤثر در اين زمينه، به ويژه در مخازن نفتي و گازي، به طور گستردهاي مورد تحقيق و بررسي قرار گرفته است. امروزه، ذخيره سازي و بهبود برداشت هيدروكربورها از مخازن نفت و گاز به عنوان يكي از مهمترين چالشهاي صنعت انرژي مطرح است. مطالعات اخير در اين زمينه به بررسي انواع گازهاي قابل تزريق، مكانيزمهاي افزايش بازيافت و ذخيره سازي و هچنين چالشهاي موجود در اين فرآيند پرداختهاند.
تزريق CO2 همواره يك روش جذاب و كارآمد در زمينه ي بهبود و افزايش برداشت نفت يا EOR بوده است و براي سال ها در بسياري از مخازن هيدروكربوري استفاده شده است. دياكسيد كربن به عنوان يك گاز گلخانهاي از دهه 1950 براي تاثيرات خود در فرآيند ازدياد برداشت به دليل اثرات ظاهري آن بر تورم نفت, كاهش ويسكوزيته نفت, كاهش كشش بين سطحي (IFT) و جداسازي اجزاي سبك مورد بررسي قرار گرفته است. علاوه بر اين دياكسيد كربن كمترين فشار امتزاجي (mmp) را در مقايسه با ساير گازهاي معمول (مانند نيتروژن و متان) در نظر گرفتهشده براي ازدياد برداشت نشان ميدهد و بنابراين كانديداي بهتري براي miscible flooding است. اين گاز ميتواند بهطور موثري ضريب بازيافت نفت را افزايش دهد، زيرا باعث كاهش فشار مخزن و كاهش گرانروي نفت ميشود. همچنين، دياكسيد كربن به عنوان يك گاز اسيدي ميتواند باعث افزايش تراوايي و تخلخل سنگ مخزن شود. مطالعات نشان دادهاند كه تزريق دياكسيد كربن ميتواند ضريب بازيافت را تا 20% افزايش دهد.
در بسياري از پروژههاي تزريق گاز كه در ميدانهاي نفتي انجام ميشود، قابليت مخلوط شدن گاز تزريقي معمولاً به عنوان مطلوبترين مكانيزم جابهجايي در نظر گرفته ميشود و گاز دياكسيد كربن به عنوان بهترين گاز براي تزريق شناخته شده است، زيرا اين گاز توانايي مخلوط شدن با نفت در مخزن را در فشارهاي پايينتر نسبت به ساير گازها مانند نيتروژن دارد. كمترين فشار امتزاجي از اهميت بسيار بالايي برخوردار است، زيرا اين فشار عامل محدودكننده اصلي در قابليت اجرايي پروژههاي تزريق گاز مخلوط است. با اين حال، عوامل محدودكننده ديگري نيز وجود دارد، مانند هزينه و دسترسي، و در اين موارد، نيتروژن و به عنوان گزينهي ترجيحي نسبت به گاز دياكسيد كربن مطرح ميشود.
ذخيرهسازي كربن دياكسيد در مخازن نفتي، يك فناوري نوين و مؤثر در زمينه كاهش انتشار گازهاي گلخانهاي و بهبود برداشت نفت به حساب ميآيد. اين فرآيند به عنوان بخشي از راهكارهاي تغيير اقليم و استراتژيهاي مديريت كربن معرفي شده است و بهويژه در پاسخ به چالشهاي ناشي از تغييرات آب و هوايي مورد توجه قرار گرفته است. ذخيرهسازي CO2 در مخازن نفتي معمولاً شامل تزريق دياكسيد كربن به عمقهاي بالاي 800 متر در مخازن هيدروكربوري است. در اين شرايط، فشار و دما به اندازه كافي بالا هستند تا CO2 به صورت مايع يا فوق بحراني باقي بماند. بنابراين، CO2 به عنوان يك گاز در اين اعماق به دليل شرايط فيزيكي و شيميايي خاص، ثابت مانده و از جو خارج ميشود.
طبق مطالعات انجام شده در اين گزارش، ذخيرهسازي كربن دياكسيد در مخازن نفتي ميتواند بهعنوان يك راهكار كليدي در كاهش انتشار گازهاي گلخانهاي و بهبود برداشت نفت محسوب شود. با اين حال، براي بهرهمندي كامل از اين فناوري، نياز به تحقيقات بيشتر، پيشرفت در تكنولوژي و بررسي دقيق جنبههاي اقتصادي و زيستمحيطي آن وجود دارد. توسعه و پيادهسازي اين روش ميتواند در راستاي توسعه پايدار و مقابله با چالشهاي اقليمي مؤثر باشد.
-
نام دانشجو
ابوالفضل حمدي عسگراباد
-
تاريخ ارائه
9/25/2024 12:00:00 AM
-
متن كامل
84655
-
پديد آورنده
ابوالفضل حمدي
-
تاريخ ورود اطلاعات
1403/08/22
-
عنوان به انگليسي
Recent studies on gas injection in hydrocarbon reservoirs for storage and enhanced oil recovery
-
كليدواژه هاي فارسي
ازدياد برداشت , تزريق كربن دي اكسيد , ذخيره سازي گاز هاي گلخانهاي , تزريق امتزاجي
-
كليدواژه هاي لاتين
Enhanced oil recovery , CO2 injection , Greenhouse gases storage , Miscible injection
-
لينک به اين مدرک :