چکيده
اين مقاله به بررسي كاربردهاي خودروهاي راهسازي هوشمند و خودران در پروژههاي ساختوساز و راهسازي پرداخته است. انواع مختلف اين خودروها و تجهيزات هوشمندسازي آنها از جمله سنسورها و دوربينها، رباتها و سيستمهاي كنترل پيشرفته مورد بررسي قرار گرفته است. همچنين، چالشها و مزاياي استفاده از اين تكنولوژيها در صنعت ساختوساز و راهسازي نيز تحليل شده است. خودروهاي هوشمند و خودران راهسازي از جمله ماشينآلاتي هستند كه با بهرهگيري از فناوريهاي نوين مانند هوش مصنوعي، حسگرها و رباتيك، تحولي اساسي در حوزه ساختوساز ايجاد كردهاند. اين مقاله به معرفي اين فناوريها در دستهبنديهاي مختلف (لودرها، بولدوزرها، بيل مكانيكي و گريدرها)، بررسي تجهيزات هوشمندسازي و روشهاي كنترلي آنها پرداخته و به مزايا و چالشهاي استفاده از اين سيستمها اشاره ميكند. در پايان، پيشنهاداتي براي توسعه و بهينهسازي اين فناوري ارائه شده است.
توسعه همكاري ، هوش انسان و ربات باعث ارتقاي همكاري نزديك و منجر به فرآيندهاي ساخت و ساز كارآمدتر و ايمن تر ميشود، انتظار مي رود در آينده، ربات هاي ساختماني به نيروي قابل توجهي در صنعت ساخت و ساز تبديل شوند و روش هاي ساخت و ساز سنتي را متحول كنند. علاوه بر اين،توسعه رباتهاي ساخت و ساز فرصتهاي شغلي جديد و مزاياي اقتصادي را به همراه خواهد داشت و ارتقاي صنعتي و پيشرفت اجتماعي را تسهيل ميكند. در تحقيقات رباتيك، كنترل تعاملي چند پلتفرم رباتيك، از روندهاي نوظهور است. در حوزه ساختوساز و اتوماسيون، همكاري بين ماشينهاي هوشمند چالشي فناورانه به شمار ميآيد، اما فرصتهايي را براي پژوهش و توسعه در حوزه رباتيك ايجاد ميكند. براي ارتقاي ظرفيت همكاري پلتفرمهاي خودران، سيستمهاي خودكار (RAS) نقش كليدي ايفا ميكنند و در كنار فناوريهاي پيشرفتهاي مانند هوش مصنوعي (AI)، علوم داده، اينترنت اشيا (IoT)، و سيستمهاي سايبر-فيزيكي (CPSs) به كار گرفته ميشوند.
در آينده، سايتهاي ساختوساز خودكار شامل همكاري بولدوزرها، گريدرها، و بيلهاي مكانيكي خواهند بود كه بدون اپراتور كابين به انجام وظايف زميني ميپردازند. حتي ممكن است برخي ماشينها بدون كابين طراحي شوند. همچنين پهپادها در همكاري با ماشينآلات زميني، نقش مهمي در ساختوساز هوشمند ايفا خواهند كرد و با فراهم كردن بازخورد جامع از سايت، به هماهنگي عمليات كمك ميكنند.