چکيده
رعايت استانداردهاي HSE در بسياري از محيط هاي كار صنعتي لازم است. در برخي سازمان ها ادعا مي شود كه پياده سازي استانداردهاي HSE به دليل پر هزينه بودن با موانع زيادي مواجه است ، در عين حال مطالعات ديگري نشان داده است كه اجراي چنين استانداردهايي منافع زيادي براي سازمانها به همراه خواهد داشت و يا مانع از تحمل هزينه هاي ديگري خواهد شد( هزينه هاي بيمه ، خدمات درماني، مرخصي هاي ناشي از آسيب در محيط كار و ... ).
هدف از اين سمينار بررسي اثرات اقتصادي اجراي استانداردهاي HSE در مطالعات و تحقيقات محققين و دانشمندان اين حوزه و بهره گيري از نتايج حاصله است.
روش برسي اين تحقيق به صورت توصيفي-تحليلي مي باشد كه با توجه به مطالعه 30مقاله در زمينه تاثيرات HSEبر اقتصاد و بهره وري كه 3مقاله تنها در حوزه حمل و نقل و 27مقاله ديگر در زمينه صنايع ديگر از جمله صنايع نفت و ساختمان است مي توان بر اين امر واقف شد كه در ايران باتوجه به ضرورت پياده سازي استاندارد هاي HSE،صنعت حمل و نقل در اين زمينه از سهم بسياري كمي برخوردار است كه اين موضوع مي تواند زنگ خطري براي مسئولين سازمان هاي حمل و نقل باشد.
يافته ها حاكي از آن است با پياده سازي سيستم مديريتHSE در يك بازه زماني و سنجش اثر بخشي سيستم، مي توان اثر بخشي اين سيستم را بر روي اقتصاد يك صنعت از طريق بررسي هزينه هاي اقتصادي مستقيم مثل كاهش هزينه ها و افزايش سود آوري،كاهش هزينه كرد تجهيز نمودن افراد و محيط،افزايش بهره وري،كاهش هزينه غرامت،كاهش هزينه حوادث فردي،كاهش هزينه لوازم حفاظت فردي و هزينه هاي اقتصادي غيرمستقيم مثل كاهش هزينه هاي بيمه ،كاهش هزينه هاي عدم حضور پرسنل آسيب ديده در محل كار،كاهش روزهاي تلف شده،كاهش شاخص هاي بيماري شغلي،كاهش هزينه هاي آموزش و افزايش نيروي خبره و آشنا به مسائل ايمني،كاهش هزينه نيروي جايگزين،كاهش هزينه آسيب به مواد و اشياء سنجيد.
نتايج حاصل از اين تحقيق نشان مي دهد پس از پياده سازي سيستم يكپارچه مديريتHSE در يك بازه زماني،مسئولين متوجه خواهند شد هزينه پياده سازي اين سيستم و هزينه حوادث نسبت به دوره قبل كاهش مي يابد.