چکيده
چكيده
منظور ازحمل و نقل چند وجهي انتقال كالا از كشوري به كشور ديگر با استفاده از حداقل دو شيوه متفاوت حمل و تحت قرارداد و مسئوليت واحد مي باشد. شبكه هاي حمل و نقل وظيفه رساندن كالا و خدمات نهايي و نيز نهاده هاي مورد نياز توليد از مبادي عرضه به مصرف كنندگان و تقاضا كنندگان را برعهده دارد و جمله اجزاي نظام پشتيباني بازرگاني هستند.
سيستم حمل ونقل چند وجهي در اكثر كشورهاي پيشرفته در حال توسعه و تجهيز مي باشند تا با بالا بردن انعطاف پذيري سيستم حمل ونقل پاسخگوي نيازهاي حمل ونقل زميني و دريايي باشد.كشورهاي در حال توسعه ، در حال حاضر عمدتا از سيستم حمل ونقل سنتي پيروي مي كنند و اين خود باعث عدم هماهنگي در برنامه هاي حمل و نقل كالا و باعث افزايش هزينه مي شود. عوامل متعددي باعث شده كه حمل و نقل چند وجهي در كشور آن طور كه شايسته است شكل نگيرد.در اين خصوص كافي است به رتبه بندي كشورها بر اساس عملكرد شاخص هاي لجستيكي نگاهي انداخته شود،اين شاخص نشان دهنده ميزان سهولت مبادلات كالا در ميان كشورها مي باشد.ايران در سال 2010 داراي رتبه 103 بوده است و اين رتبه در سال 2012 تغيير يافته استو حكايت از ووضعيتي نامطلوب در بين كشورهاي جهان دارد
در اين پروژه در ابتدا به معرفي حمل و نقل چند وجهي پرداخته و سپس مزايا و معايب اين نوع سيستم حمل و نقل در سطح جهاني و نيز چالش هاي آن در ايران را بررسي خواهد شد و مدل هاي حمل و نقل چندوجهي را ارائه كرديم. يافته ها نشان مي دهد در زمينه حمل ونقل چند وجهي جمهوري اسلامي ايران با مشكلاتي مواجه است كه بخشي از آن به عدم وجود برنامه ريزي مناسب در بكارگيري از منابع و عدم سرمايه گذاري لازم و وجود تنگناهاي قانوني باز مي گردد.
در پايان پيشنهاداتي ارئه شده كه ايران مي تواند با توجه به موقعيت جغرافيايي ممتاز خود يك استراتژي مناسب و جذب سرمايه هاي داخلي و خارجي به توسعه و احيا ناوگان حمل و نقل كشور پرداخت كه اولويت آن بايد تبديل بنادر و فرودگاهاي كشور به بنادر و فرودگاه محوري باشد. اين اقدام مي تواند سرعت رشد اقتصادي در كشور را چند برابر كند و بخش عظيمي از مشكلات اشتغال جامعه را مرتفع سازد.
واژگان كليدي: سيستم حمل و نقل چندوجهي ، عملكرد بندر، بندر شهيد رجايي، روش معادلات ساختاري