چکيده
افزايش مصرف انرژي ناشي از رشد چشمگير جمعيت جهان كه با كاهش محسوس منابع سوخت هاي فسيلي همراه شده است، ضرورت استفاده از انرژي هاي جايگزين را آشكار مي¬سازد. تمامي نشانه ها حاكي از افزايش بيشتر مصرف انرژي طي سالهاي پيش رو است، بنحوي كه تامين تقاضاي انرژي جهاني در ساليان آتي توسط منابع سوخت هاي فسيلي به تنهايي امري غير ممكن خواهد بود و اتكا به اين منابع چيزي جز شكست را در پي نخواهد داشت.
معضلات زيست محيطي كه همه ي نگاه ها را در قرن بيست و يكم به خود جلب كرده است ، از جمله دلايل اساسي در جايگزيني سوخت هاي فسيلي با منابع پاكي نظير باد قلمداد مي¬شود. احتراق سوخت هاي فسيلي با سرعت فعلي به منظور دريافت انرژي تبعات جبران ناپذيري را در پي خواهد داشت، لذا همواره از بهره برداري از انرژي هاي تجديدپذيري نظير انرژي خورشيدي و باد به عنوان رويكردي مناسب در كاهش آثار مخرب توليد انرژي به كمك منابع فسيلي ياد مي¬شود. در ميان گزينه هاي موجود نظير انرژي خورشيد ، زمين گرمايي و آب ، همواره از باد به عنوان يكي از مناسب ترين و در دسترس ترين صورت هاي استحصال انرژي از منابع تجديدپذير ياد مي¬شود.
ايده ي بهره برداري از انرژي باد، ايده اي تاريخي و كهن مي¬باشد. ايرانيان باستان به عنوان نخستين كاربران از انرژي باد در چرخاندن چرخ آب در انتقال آب هاي زيرزميني به سطح زمين استفاده كردند. بعدها از باد در آسياب هاي بادي نيز بهره برداري شد. امروزه شكل مدرن استفاده از باد در توربين هاي بادي رويت مي¬شود. ساليان متوالي است كه از توربين هاي بادي در خشكي استفاده مي¬شود و اين سازه ها نقش پررنگي را در تامين انرژي بشر ايفا مي¬كنند. اما در طي ساليان گذشته افزايش بهاي زمين و كاهش فضاي در دسترس، توجه بيشتر به مقوله ي آلودگي هاي صوتي و بصري و همچنين وجود منابع با سرعت و تداوم بيشتر در فراساحل، ايده ي مزارع بادي فراساحلي را بر مطرح كرده است.
با حركت به سمت فراساحل، نه تنها از وجود منابعي با سرعت بيشتر بهره مي¬بريم، بلكه زمان تداوم وزش باد نيز در اين مناطق به صورت چشمگيري در قياس با منابع درون خشكي افزايش مي¬يابد. عامل ياد شده به همراه كاهش محسوس هزينه هاي تامين زمين و مشكلات زيست محيطي از جمله مزاياي شاخص مزارع بادي فراساحلي به شمار مي¬آيند.
ماهيت پيچيده ي محيط هاي دريايي و شرايط جوي نامناسب از اصلي ترين عوامل افزايش هزينه هاي اجراي پروژه هاي دريايي در قياس با خشكي به شمار مي¬آيند. پديده ي موج نيز بارگذاري سازه هاي دريايي را به فرآيندي پيچيده و مشكل تبديل مي¬كند. همچنين انتقال انرژي توليد شده به خشكي نيز از جمله موانع صنعت توربين بادي فراساحلي به شمار مي¬آيد كه بخش عظيمي از تحقيقات را در قرن بيست و يكم به خود اختصاص داده است.
لذا سمينار فوق حول محورهاي بررسي توربين هاي بادي فراساحلي از ديدگاه الزامات اقتصادي، سيستم هاي سازه اي متداول و برآورد نيروهاي محيطي تهيه و تنظيم شده است. اميد است كه با ارائه ي اين سمينار درك مناسبي از ظرفيت فراساحل در تامين انرژي حاصل شود.