چکيده
با توجه به محدوديت منابع انرژي و نيز افزايش روز افزون مصرف كنندگان، در نظر گرفتن اصول مصرف سوخت كه ارتباط مستقيمي با كاهش آلودگي هوا دارد بسيار حائز اهميت است. نظر به اهميت انرژي، اكثر كشورهاي صنعتي در مصرف انرژي تجديد نظر كرده اند و كليه ي خودروهاي خود را با هدف كاهش مصرف سوخت طراحي كرده و خودروهاي با راندمان بالا، مصرف پايين سوخت و انتشار آلاينده هاي بسيار كم به بازار عرضه كرده اند. آمارهاي كشور حاكي از رشد مصرف بنزين در بخش حمل و نقل كشور داشته و در سالهاي اخير بنزين مصرفي به طور قابل ملاحظه اي بيش از ظرفيت پالايش داخلي شده است و لذا هزينه ي واردات بنزين سهم نسبتا مهمي از بودجه دولت را به خود اختصاص ميدهد. افزايش جمعيت شهري، اقبال عمومي استفاده از خودروهاي شخصي و عرضه ي بنزين به قيمت يارانه اي از عوامل تعيين كننده ي اين پديده هستند.
آن چه در اين بين به عنوان يك راهكار مناسب در سال هاي اخير خود را معرفي كرده تكنولوژي خودروهاي هيبريدي است. در اين پژوهش يك نگاه به برخي از مهم ترين مسائل مرتبط با خودروهاي هيبريدي، از قبيل تاريخچه، انواع تقسيم بندي، تكنولوژي و سيستم عملكردي، وضعيت كنونيِ قابليت اعتماد مردم، طول عمر، شيوع استفاده در ايران و كشورهاي ديگر از منظر توليد داخلي و واردات و همچنين نكات مثبت و منفي و آينده ي تكنولوژي هيبريد، تحليل اقتصادي و توجيه پذيري استفاده از آن در برنامه هاي توسعه ي كشور و در واقع يك تاليف مهندسي و فني با زير مجموعه هاي اقتصاد، محيط زيست، كارآيي و طول عمر و امكان سنجي توليد درمورد خودروهاي هيبريدي به عنوان يك راه حل مناسب براي حمل و نقل سبز شهري آينده به عنوان هدف قرار گرفته است.
در اين تاليف علمي، سعي شده است تا با استفاده از روش هاي اقتصادي و با نگاه به سبقه ي آماري، مصرف بلندمدت بنزين در بخش حمل و نقل برآورد گرديده و آنگاه با توجه به اهميت موضوع، امكان استفاده از تكنولوژيهاي پيشرفته تر در حمل و نقل شهري از جمله تكنولوژي خودروهاي هيبريدي مورد توجه قرار گيرد. نتايج به دست آمده حاكي از آن است كه استفاده از اين نوع خودروها در حمل و نقل شهري از نظر اقتصادي توجيهپذير بوده و مي تواند داراي منافع قابل ملاحظه اي به صورت صرفه جويي در مصرف بنزين و كاهش آلودگي هوا باشد. به علاوه، در اين پژوهش به تكنولوژي باتري هاي مورد استفاده در خودروهاي هيبريدي و آينده ي باتريهاي با عمر و دوام بالا نيز پرداخته شده است، چون باتري ها در واقع هسته ي مركزي يك خودروي هيبريدي هستند و تحقيقات دائمي به منظور بهبود كيفيت، كارايي و عمر آن ها روز به روز در حال انجام است. همچنين به مواردي از جمله طول عمر و آمار اعتماد مردم در كشورهاي مختلف نسبت به تكنولوژي هيبريد و نيز شركت هاي دانش بنيان فعال در كشور ايران در زمينه ي خودروهاي هيبريدي پرداخته شده كه نشان مي دهد كشور ايران سطح علمي و فني توليد اين خودروها در داخل كشور را نيز تا حدود زيادي دارا مي باشد و فقط نيازمند بسترها و زيرساخت هاي مناسب و تصميمات حكومتي منطقي است.
واژههاي كليدي: آينده حمل و نقل شهري ، خودرو هيبريدي ، حمل و نقل پاك