چکيده
باتوجه به گسترش روزافزون استفادهاز سازههاي كامپوزيتي بهدليل مزاياي متعدد آنها، امروزه نياز به ترميم و در نتيجه كاهش هزينههاي مرتبط با آنها بيشاز پيش احساس ميگردد. ازجملهي اين مواد، كامپوزيتهاي با زمينه پليمري بوده كه كاربرد و مقبوليت بيشتري بهنسبت ديگر نمونههاي مشابه بهدليل قيمت مناسبتر و گستره كاربرد بالاتر دارند. از انواع اين ترميمها ميتوان به خودترميمي، كه حتي در نبود نظارت پيوسته بر سازه كارايي خود را حفظ كرده و سازه را ايمن نگاه ميدارد، اشاره داشت. در اين گزارش در ابتدا به معرفي انواع روشهاي مرسوم خودترميمي در مواد كامپوزيتي زمينه پليمري ميپردازيم تا بتوان ديد مناسبي نسبت به اين روش كسب نمود.
از جملهي روشها ميتوان به خودترميم شوندگي با استفاده از آلياژهاي حافظهدار اشاره داشت. اين مواد داراي قابليت بازيابي كرنش در خود بوده و در پيشبرد خودترميمي بسيار هوشمندانه عمل خواهندنمود. در قسمت دوم همين گزارش به مطالعه و بررسي فعاليتهاي انجامگرفته در حوزهي مكانيكي پرداخته شدهاست. و استفاده از اين سيمها در خودترميمي مواد مشاهده خواهدشد. البته لازمبهذكر است كه پيوستگي مطالب در بخش دوم با درنظرگرفتن نوع بارگذاري از جمله خستگي، استاتيكي و... ميباشد. در پايان برروي پيشنهادات و آيندهي سيمهاي هوشمند در كامپوزيتهاي خودترميمشونده تمركز گرديده است.
بهنظر ميرسد كه استفاده از سيمهاي هوشمند در سازههاي با قابليت اطمينان بالا كه امكان دسترسي و تعمير مداوم آنها وجود نداشته، بسيار مفيد و مقرون به صرفه خواهدبود. و سازهاي با شرايط و امكانات ويژه را توليد مينمايد.