چکيده
تاب¬آوري يك رويكرد جديد در مهندسي زلزله است كه شامل ابعاد فني، سازماني، اجتماعي، اقتصادي و زيست¬ محيطي مي باشد. هدف تاب¬آوري به حداقل رساندن تلفات و خسارات اقتصادي و عملكردي جهت برگرداندن جامعه يا سيستم آسيب ديده به شرايط "طبيعي" در كوتاه ترين زمان ممكن است.
سوانح و مخاطرات طبيعي همواره سازه ها و زيرساختها را تهديد مي¬نمايند و منبع اصلي آسيب محسوب ميشوند. با وجود پيشرفت قابل توجه علم و فن آوري جهت بهبود عملكرد سيستمهاي ساختماني و زيرساختها ، سوانح و مخاطرات طبيعي موجب اختلال در تجارت، خسارات مالي، وقفه در كسب و كار و خدمات ضروري ميشوند. علاوه بر اين، بسياري از سيستمهاي ساختماني و زيرساختها به دليل اثرات ناشي از عوامل محيطي و عمر سازه¬ها آسيب پذير هستند و در نتيجه مقاومت آنها در مقابل سوانح و مخاطرات طبيعي كاهش مييابد. ارزيابي عملكرد شبكه حمل و نقل بسيار پيچيده است، اين شبكه¬ها همواره در معرض سوانح و مخاطرات طبيعي و اثرات محيطي قرار دارند . شبكه¬هاي حمل و نقل از تعداد زيادي از اجزاي مختلف با عمرهاي مختلف تشكيل شده¬اند، در ميان اجزاي مختلف يك شبكه حمل و نقل، پل به عنوان مهم ترين عضو شناخته شده است كه ميزان آسيب پذيري آن تاثير عمده اي در شبكه حمل و نقل دارد. تحقيقات انجام شده براي بررسي عملكرد شبكه حمل و نقل، به ويژه پس از وقوع زلزله، ثابت كرده اند كه خسارات مستقيم در پل¬هاي بزرگراهي ممكن است باعث تخريب عمده در عملكرد كل شبكه حمل و نقل شوند . مقاوم سازي پل يك رويكرد مشترك به منظور افزايش تاب¬آوري سيستم هاي حمل و نقل بزرگراهي است . هدف از تابآوري مديريت ريسك بلايا براي تضمين حداقل خسارات و بازگشت سيستم به حالت عادي در كوتاهترين زمان ممكن است .
در اين پژوهش ، تعاريف و مفاهيم اساسي تابآوري ، ارزيابي تاب¬آوري لرزه¬اي شبكه پل هاي بزرگراهي در تاثير فرايندهاي زوال، اثرات مكانيزم عمر سازه بر تاب¬آوري و تاثير مقاوم سازي بر عملكرد پل ها تحت اثر سوانح و مخاطرات طبيعي بررسي خواهد شد .
واژههاي كليدي: تاب آوري، منحني شكنندگي،خسارت ، پل.