چکيده
امروزه استفاده از شمعها در كاربردهاي مهندسي جايگاه خاص خود را دارد. شمعها عموماً به صورت گروهي و به ندرت به صورت منفرد مورد استفاده قرار ميگيرند. استفاده از شمعها به صورت گروه در زير المانهاي سازهاي، خطاي ناشي از خروج از مركزيت و ناترازيها را كاهش ميدهد. در مواردي آيين نامهها نيز اجازه استفاده از شمع منفرد در بعضي المانهاي سازهاي را ندادهاند و حداقل تعداد شمعها براي يك المان را مشخص كردهاند.
قرارگرفتن تعدادي شمع در فاصله نزديك و تشكيل يك گروه، موجب ايجاد اندركنش بين شمعها شده و اين موضوع روي پاسخ قائم و افقي گروه شمع تأثيرگذار است. به همين جهت محققين مختلف در دهههاي اخير همواره به دنبال ارائه روشهايي جهت تخمين پاسخ گروه شمع بودهاند. ميتوان گفت با وجود تلاشهاي بسيار انجام شده در اين زمينه، همچنان عدم قطعيتهاي قابلتوجهي در تخمين رفتار گروه شمع وجود دارد.
در اين مطالعه، ابتدا به روشهاي تعيين ظرفيت باربري و نشست شمع منفرد و به دنبال آن گروه شمع تحت بار قائم و نيز پاسخ گروه شمع، تحت بار جانبي پرداخته شده و سپس آناليز و طراحي سازهاي گروه شمع مورد توجه قرار گرفته است. طراحي پي-شمع (piled-raft) كه در سالهاي اخير همواره مورد توجه بوده است نيز در يك فصل جداگانه بررسي شده است. در انتها، مطالعات و مقالات ارائه شده در دو دهه اخير در خصوص عوامل اثرگذار روي پاسخ گروه شمع تحت بار قائم و جانبي نيز ارائه شده است.