چکيده
با توسعه اقتصادي و صنعتي رو به رشد در دنيا به ويژه كشورهاي در حال توسعه همچون كشور ما، صنعت ساختمان رونق فراواني پيدا كرده و نياز به اجراي سازههاي مختلف به وجود آمده است. در پي اين رشد روز افزون، بتن به عنوان مصالح ساختماني قرن، جايگاه ويژهاي پيدا كرده است و ميتوان گفت در حال حاضر بتن پر مصرفترين مصالح ساختماني ميباشد. دليل متعددي را ميتوان جهت توجيه بتن به عنوان پرمصرفترين مصالح ساختماني نام برد. از جمله مهمترين اين دليل دوام زياد در شرايط محيطي خصوصاً در مجاورت آب، سهولت در شكل دادن و توليد اشكال مختلف توسط قالبهاي مناسب، در دسترس بودن و ارزاني مصالح تشكيل دهنده آن، سازگار كردن مشخصات فني آن با بارگذاريهاي مكانيكي و محيطي و شرايط اجرا با تغيير در نوع، مشخصات و ميزان مصالح تشكيل دهنده آن و امكان استفاده از برخي از مواد زائد صنعتي به عنوان جايگزين بخشي از سيمان يا سنگدانه بتن كه دفع و انبار كردن اين نخالهها يكي از معضلات زيست محيطي بشر است، ميتوان اشاره كرد.
با توجه به نكات فوق، ميتوان دريافت هر گونه بهينه سازي در مصالح و اجزاي تشكيل دهنده اين ماده ساختماني از جمله مصالح سنگي، مواد سيماني، آب و مواد افزودني، مزاياي قابل توجه اقتصادي و صنعتي در پي خواهد داشت. يكي از رايجترين راههاي بهسازي توليد سيمان در چند دهه اخير، جايگزين كردن بخشي از آن با مواد افزودني معدني ارزان قيمت و در دسترس است كه پوزولان هاي طبيعي از جمله اين مواد ميباشند. به اين ترتيب بخشي از سيمان با موادي جايگزين ميشود كه نه تنها عموماً ارزان قيمتتر از مواد خام اصلي سيمان است و احتياجي به عمليات حرارتي پر هزينه ندارد، بلكه موجب بهبود خواص سيمان از ديدگاههاي مختلف مكانيكي و دوام ميگردند. استفاده از اين پوزولان ها به عنوان ماده جايگزين سيمان در بتن علاوه بر كمك به كاهش مصرف سيمان و ذخيره كردن مقدار قابل توجهي انرژي در فرآيند توليد سيمان و مشاركت در توسعه پايدار از طريق كاهش انتشار گازهاي گلخانهاي در فرآيند توليد كلينكر، خواص مكانيكي مانند مقاومت فشاري در سنين بالا و دوام بتن نظير نفوذپذيري را بهبود ميبخشد.
از سوي ديگر با توجه به گسترش صنعت ساخت و ساز و زيانهاي جاني و مالي گسترده كه در اثر حوادث طبيعي همچون زلزله هر از گاهي از گوشه و كنار اين سرزمين به گوش ميرسد، وجود ويژگيهايي مانند كيفيت، دوام، دقت و تراكم در محصولات بتني، بسيار اهميت پيدا كرده است. از جمله راهكارهاي مناسب در اين زمينه ميتوان به دستيابي به تركيبات جديدي از مصالح ساختماني جهت تسهيل پروژههاي پيچيده به منظور افزايش ضريب اطمينان و ايمني ساخت آنها از طريق مكانيزه كردن امور و كاهش دخالت نيروي انساني اشاره نمود. امروزه دستيابي به ويژگيهاي ذكر شده، با استفاده از بتنهاي توانمند امكان پذير ميباشد.
بدين سبب در اين پژوهش به بررسي و جمعبندي مقالات معتبر در زمينه كامپوزيت سيماني و افزودني هاي آن اعم از پوزولان هاي طبيعي-مصنوعي و تاثيراتشان در خصوصيات كوتاه مدت و بلند مدت بتن پرداخته شده است.