چکيده
با توجه به توليد انبوه شير خام در كشور و توليد فراوردههاي لبني متعدد، مطالعهي زنجيره تامين محصولات لبني ميتواند بر اثربخشي خروجي اين فرايند موثر باشد. با توجه به شرايط توليد، نگهداري و توزيع محصولات لبني كه ناشي از ويژگيهاي مرتبط با فسادپذيري، تاريخ مصرف و تازگي محصولات ميباشد، شرايط نگهداري و حمل آنها نيز بسته به نوع محصول متفاوت خواهد بود. از سوي ديگر عوامل زيادي منشا عدم قطعيت در اين فرايند ميشود كه بر ساختار مدلسازي و تحليل زنجيره موثر خواهد بود. هدف از اين سمينار، معرفي موضوع زنجيره تامين محصولات لبني ميباشد. ابتدا مفاهيم و اصطلاحات مربوطه شرح داده شده و طبقهبندي مدلها با در نظرگرفتن فسادپذيري، تازگي و عدم قطعيت كه ويژگيهاي اصلي زنجيره تامين محصولات لبني هستند، صورت گرفته است. سپس مروري بر تحقيقهاي مرتبط با موضوع زنجيره تامين محصولات لبني انجام شده و مدلهاي زنجيرهتامين محصولات لبني و فسادپذير و داراي طول عمر محدود در حوزههاي مكانيابي، كنترل موجودي و مسيريابي و يا تركيبي از آنها با درنظر گرفتن نوع عدم قطعيت و رويكردهاي متفاوت در نظرگرفته شده در ادبيات موضوع، دستهبندي شدهاند و در نهايت خلاءهاي تحقيقاتي در مدلها و زمينههاي تحقيقاتي آتي شناسايي شده است. به عنوان مثال، ويژگي تازگي محصولات لبني همراه با بعضي از رويكردهاي عدم قطعيت براي پارامترهايي كه در زنجيره تامين محصولات لبني غيرقطعي هستند، مانند طول عمر محصول، نرخ فروش و يا نرخ فسادپذيري، كمتر ديده شده است. كه در ادامه به شرح كامل آنها پرداختهايم.
كليدواژگان: محصولات لبني، مرور ادبيات، فسادپذيري، تازگي، عدم قطعيت، بهينهسازي استوار