چکيده
تركيبهاي كايرال گونههايي هستند كه در ساختار آنها حداقل يك كربن وجود دارد كه به چهار گروه متفاوت متصل است. اين مولكولها داراي ايزومرهايي هستند كه تصاوير آينهاي هم هستند و برروي هم منطبق نميشوند. اكثر خواص شيميايي و فيزيكي آنها يكسان است و تنها فعاليت نوري آنها متفاوت است. آمينواسيدها مولكولهاي آلي داراي گروه آمين و كربوكسيليك اسيد هستند، كه واحد سازنده پروتئينها ميباشند. اكثر آمينواسيدها كايرال بوده و در بسياري از فرآيندهاي زيست شيميايي دخالت دارند. معمولا يك نوع از ايزومرهاي نوري آنها كاربرد مورد نظر را دارد و ايزومر ديگر اثري ندارد يا حتي ممكن است اثرات مخرب داشته باشد. بنابراين اندازهگيري، تميز دادن و شناسايي آمينواسيدهاي كايرال از اهميت بهسزايي برخوردار است. امروزه توجه گستردهاي به توسعه حسگرهايي جهت شناسايي تركيبهاي كايرال بهطور ويژه آمينواسيدهاي كايرال شده است. در اين ميان حسگرهاي برپايه فلورسانس جزء موفقترين روشها در اين زمينه هستند. از طرفي نقاط كوانتمي به دليل خواص منحصر به فردي كه نسب به ساير تركيبهاي فلورسانس كننده آلي، دارند، از جمله توانايي كنترل طول موج نشر از طريق كنترل سايز، بازه جذب بالا، بازه نشر باريك و بازده كوانتمي بالا و توانايي پوششدهي با تركيبهاي مختلف، پتانسيل خوبي جهت بهرهمندي از آنها بهعنوان حسگر جهت شناسايي تركيبهاي كايرال را دارا ميباشند. در اين پژوهش مروري بركاربرد نقاط كوانتمي در شناسايي و اندازهگيري تركيبهاي كايرال ميشود.