چكيده
هدف از اين پژوهش ارزيابي خواص كامپوزيت¬هاي دنداني آزمايشگاهي است كه در آن¬ها از چندين فاز تقويت كننده استفاده شده است. تقويت كننده¬هاي نوين نانومتخلخل اكسيد تيتانيوم به دليل قابليت آن¬ها از لحاظ وجود تخلخل در جهت ايجاد اتصالات ميكرومكانيكي بين فاز تقويت كننده و رزين، سنتز شدند. همچنين فيلرهاي نانوسايز به منظور بهبود خواص كامپوزيت ها بصورت تركيبي با تقويت كننده نانومتخلخل در زمينه رزيني به¬كار گرفته شد.
در مرحله اول، ذرات تقويت¬كننده نانومتخلخل اكسيد تيتانيوم به روش سل-ژل و با استفاده از سورفكتنت كاتيونيستيل تريمتيل آمونيوم برومايد به عنوان عامل تخلخلزا تهيه شدند. پودرهاي سنتز شده، با استفاده از آناليزXRD و SEM مشخصه يابي شدند. همچنين ارزيابي سطح ويژه، توزيع اندازه تخلخل و قطر تخلخلها با استفاده از تكنيك جذب و واجذب نيتروژن صورت پذيرفت. سپس اين فيلرها همراه با فيلرهاي نانوسايز اكسيد تيتانيوم و فيلرهاي سيليكايي با تغيير درصد وزني به رزين اصلي(70wt% Bis-GMA, 30%wt TEGDMA) كامپوزيت هاي دندانيافزوده شدند. نحوه توزيع ذرات در سطح كامپوزيت با استفاده از ميكروسكوپ الكترونيمورد مطالعه قرار گرفت. ريزسختي، مدول خمشي و استحكام خمشي نمونه هاي مختلف اندازه گيري و مقايسه شد.
نتايج حاصل از آزمايش جذب-واجذب نيتروژن و همچنين نمودار توزيع اندازه تخلخلها، حضور نانو تخلخلها با اندازه قطر متوسط 24.07 nm را تاييد ميكند. همچنيننتايج حاصل از بررسي خواص كامپوزيت¬هاي دنداني نشان مي¬دهد كه استحكام خمشي، مدول خمشي و ريزسختي نمونه كامپوزيتي كه حاوي تركيبي از ذرات تقويت كننده نانوتيتانيا، تيتانياي متخلخل و سيليكا با اندازه قطر كمتر از 1 ميكرون است، نسبت به نمونه هايي كه حاوي هريك از ذرات بطور جداگانه و با همان درصد وزني تقويت كننده است، بهتر است.
واژههاي كليدي:كامپوزيتهاي دنداني، تقويت كننده TiO¬2، فيلرهاي نانومتخلخل، ميكروسختي، استحكام خمشي