چكيده
آكوستيك در يك تالار موسيقي، بخش مهمي از كيفيت صداي شنيده شده در حين اجرا را تحت تاثير قرار مي دهد. به منظور رسيدن به كيفيت شنيداري مناسب در تالار هاي موسيقي، لازم است تا طراح معمار در مراحل مختلف طراحي، اعم از انتخاب شكل تالار تا انتخاب جزئيات محل هاي نشستن و نازك كاري اجزاء، با بهره گيري از مشاوره متخصصين آكوستيك، ملزومات آكوستيكي را در ارتباط با كليت طرح به درستي شناسايي نموده و به كار بندد. در پايان نيز با كمك ابزارهاي مختلف موجود نظير محاسبات، ابزارهاي رايانه اي و مدلسازي به مقياس، ميزان صحت طراحي آكوستيكي خود را با توجه به ميزان نزديكي پارامترها و كميت هاي شنيداري فضا به شرايط مطلوب بسنجد. بديهي است كه تجربه طراحي آكوستيك در گونه هاي مشابه و راهكارهاي معماري به كار بسته شده در آنها، نقش مهمي در پيشرفت آكوستيك معماري خواهد داشت.
شناخت عوامل موثر بركيفيت شنيداري در يك فضاي معماري، نيازمند آگاهي از كميت هاي فيزيكي مرتبط و تلاش در جهت تبديل آنها به كيفيات فضايي، از طريق دستيابي به اصول و راهكارهاي معماري و اعتبارسنجي اين اصول با استفاده از ابزارهاي مختلف مدلسازي است. بديهي است كه شناخت كميت هاي فيزيكي و كيفيات موسيقايي و دستيابي به اصول و راهكارهاي معمارانه در اين زمينه، مي بايست در تناسب كامل با اين شيوه ها و ابزارها باشد. از سوي ديگر، شيوه عمل معماران در اين زمينه شامل بررسي نمونه هاي مشابه و تجزيه و تحليل متون و اسناد مرتبط با اين حوزه در عرصه جهاني است.
بنابرين طراح معمار مي بايست براي رسيدن به فضايي با كيفيات شنوايي مناسب، ضمن آشنايي با تجربيات و اصول مرتبط با حيطه آكوستيك معماري كه شامل مطالعه، بررسي، انتخاب و كنترل پارامترهاي فضايي موثر برآن است، اصل استفاده از ابزارها و راهكارهاي متناسب با گرايش هاي حرفه اي خويش را نيز مدنظر قرار دهد. لذا، در اين رساله، تلاش گرديده است تا ضمن اجتناب از به كارگيري فرمول هاي پيچيده آكوستيكي، با استفاده از تعاريفي ساده و جامع و بهره گيري از تجربه آكوستيكي در بناهاي موفق در اين زمينه و همچنين راهكارهاي كنترلي مبتني بر تحليل آكوستيكي فضاي تالارهاي موسيقي، به نتيجه دلخواه آكوستيكي دست يابيم. بديهي است كه با استفاده از اين تعاريف ساده، تجربيات آكوستيكي، مدلسازي رايانه اي و به مقياس و بهره گيري از جزئيات مناسب آكوستيكي، طراحي معماري هرچه بيشتر در جهت نيل به فضايي با كيفيات شنوايي مناسب گام خواهد برداشت. هدف از اين رساله، تبديل معمار به يك متخصص آكوستيك يا كمرنگ جلوه دادن نقش اين متخصصين نبوده و تنها به لزوم آگاهي بيشتر معماران از علم آكوستيك معماري و تاثير نتايج آن بر فضاهاي معماري، به منظور تعامل سازنده تر با مشاوران آكوستيك تاكيد دارد. بديهي است كه استفاده از مشاوره متخصصين آكوستيك در اصلاح برخي نواقص و محاسبه دقيق محل قرارگيري و كيفيات خاص مصالح و اجزاي طرح، راهگشا خواهد بود.
هر چند كه علم جديد آكوستيك، تضميني هميشگي براي دستيابي به يك آكوستيك خوب نيست. با توجه به آنچه گفته شد، اين رساله، خواننده را قادر خواهد ساخت تا به شناختي جامع از دلايل نياز يك معمار به آگاهي از ملزومات آكوستيكي در تالارهاي موسيقي(چرايي بحث)، چگونگي مداخله معمار در پروسه طراحي آكوستيكي به ويژه در تالارهاي موسيقي(از نظر شيوه تاثيرگذاري بر اين پروسه و ابزارهاي مورد نياز براي معماران) و نيز ميزان مداخله وي(با شناخت از توانايي خويش به عنوان يك طراح معمار، نيازهاي طرح و حدود تاثيرگذاري وي در كنترل پارامترهاي آكوستيكي از طريق تغيير اجزاي فضا) و همچنين نحوه تعامل با متخصصين آكوستيك دست يابد.
واژه هاي كليدي: كيفيات موسيقايي– كميت هاي آكوستيكي– راهكارهاي معمارانه –جزئيات ساختماني- تالارهاي موسيقي