چكيده
چكيده
امروزه بيش از هر زمان مشخص شده است كه رشد و توسعه سازمانها و در پس آن جوامع در گرو استفاده صحيح از نيروي انساني است . توجه به توانائيهاي ذهني كاركنان وانگيزش آنان ميتواند مديريت را در كسب هدفهاي سازماني و تحقق اثر بخشي و كارايي بالا موفق گرداند . لذا، توجه به اين مقوله و پژوهش در آن از جنبه هاي كاملا كاربردي در مديريت منابع انساني و هدايت سازمان است . بر همين اساس، اين پژوهش درصدد بررسي رابطه بين هوش هيجاني و انگيزش كاركنان سازمان مي باشد.
بدين منظور، از بين پرسشنامه هاي مختلف هوش هيجاني، پرسشنامه هوش هيجاني شرينگ كه مشتمل بر 33 پرسش و در بررسي انگيزش نيز پرسشنامه امتياز بالقوه انگيزش دكتر سيد محمد مقيمي كه شامل 27 پرسش مي باشد ؛ انتخاب شد و در ميان 100 نفر از كاركنان اداره كل بيمه خدمات درماني استان همدان توزيع شد. براي بررسي روائي پرسشنامه آماره كيسر ، ماير و اولكين KMO) ) و آزمون بارتلت به كار گرفته شده است . آماره KMO نزديك به يك است . ( KMO=.852 ) لذا پرسشنامه از روايي قابل قبولي برخوردار است . بر اساس 12 عامل وارد شده به آماره ميزان آلفاي كرونباخ بالاتر از 0.667 به دست آمد . (α = .936 ) در نتيجه پايائي پرسشنامه مورد تاييد قرار گرفت .
اين تحقيق از نظر هدف كاربردي و از نظر گردآوري داده ها توصيفي و از نوع همبستگي مي باشد . داده ها به روش تحليل واريانس مورد تحليل قرار گرفته اند . نتايج حاكي از آن بودند كه بين همه مولفه هاي هوش هيجاني با انگيزش كاركنان همبستگي وجود دارد . بيشترين ميزان همبستگي را به ترتيب مولفه هاي همدل بودن، مهارتهاي اجتماعي ، خودآگاهي ، خودانگيزشي و خود كنترلي با متغير وابسته (انگيزش) دارند . همچنين بين متغير مستقل ( هوش هيجاني ) با متغير وابسته (انگيزش) همبستگي وجود دارد .
واژههاي كليدي : هوش هيجاني ، انگيزش ، كاركنان