-
شماره ركورد
11636
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
11636
-
پديد آورنده
حميد رضا مجيري فروشاني
-
عنوان
تعيين پارامترهاي ياتاقان هاي ژورنال و آب بند
-
مقطع تحصيلي
كارشناسي ارشد
-
رشته تحصيلي
مكانيك - مهندسي هوافضا گرايش سازه هاي هوايي
-
سال تحصيل
اسفند ماه 1391
-
تاريخ دفاع
اسفند ماه 1391
-
استاد راهنما
دكتر حميد احمديان
-
چكيده
چكيده
در رفتار سازه¬ها شرايط تكيه¬گاهي اهيمت بالايي دارد. در تجهيزات دوار با توجه به ويژه¬گي¬هاي منحصر به فردي كه شرايط تكيه¬گاهي دارند، اهميت بيشتري نسبت به شرايط تكيه¬گاهي معمولي دارند. با اين ديدگاه كه ياتاقان¬هاي داراي بالشتك¬گهواره¬اي كه وظيفه به تعليق در آوردن روتور را برعهده دارند به سرعت دوارني روتور وابسته هستند، محوريت اين پايان¬نامه بر تعيين ضرايب ديناميكي سفتي و استهلاك وابسته به سرعت ياتاقان داراي بالشتك¬گهواره¬اي قرار گرفت. ابتدا با استفاده از روش اجزا محدود معادله مشتق¬جزئي حاكم بر سيال روان¬ساز ياتاقان داراي بالشتك¬گهواره¬اي حل شده و سپس تاثير پارامترهاي هندسي ياتاقان داراي بالشتك¬گهواره-اي روي ضرايب ديناميكي سفتي و استهلاك ياتاقان بررسي شده است. با درنظر گرفتن خطاهاي ناشي از ساده¬سازي¬هاي صورت گرفته در فرايند حل عددي و انحراف¬هاي بوجود آمده در مرحله ساخت و مونتاژ ياتاقان روي روتور، استخراج پارامترهاي ديناميكي ياتاقان با استفاده از روش¬هاي تجربي حائز اهميت است. بنابراين يكي ديگر از محورهاي اين پايان¬نامه روي روش¬هاي تجربي بدست آوردن پارامترهاي ديناميكي سفتي و استهلاك ياتاقان قرار گرفت.
با افزايش قوس بالشتك ضرايب ديناميكي افزايش پيدا مي¬كند و با افزايش سرعت اين وابستگي از بين مي¬رود. با تغيير چيدمان از به ضخامت كمينه سيال روان¬ساز افزايش يافته كه با افزايش قوس بالشتك اين افزايش كاهش پيدا مي¬كند. با افزايش سرعت دوراني روتور حساسيت ضخامت كمينه به نوع چيدمان بالشتك روبه كاهش و تمايل به يكسان شدن در دو حالت بارگذاري دارد. افزايش نسبت ضرايب ديناميكي سفتي و استهلاك را افزايش داده و در نسبت¬هاي بالا ضرايب ديناميكي برابر هستند. با افزايش پيش¬بار ضرايب ديناميكي سفتي و استهلاك و نرخ افزايش آن¬ها افزايش پيدا مي¬كند. ضخامت كمينه سيال نيز با افزايش پيش¬بار با شيب خيلي ملايمي شروع به كاهش مي¬كند. ضرايب ديناميكي سفتي با افزايش انحراف بالشتك افزايش پيدا مي¬كنند. رفتار افزايشي اين ضرايب بصورت منحني درجه دو است كه حدود انحراف 55/0 نقطه عطفي در منحني رخ مي¬دهد. رفتار ضرايب استهلاك كمي پيچيده¬تر از رفتار ضرايب سفتي است. با افزايش انحراف بالشتك ضرايب استهلاك افزايش يافته تا به مقدار بيشينه خود برسند و سپس شروع به كاهش مي¬كنند. مقدار بيشينه ضرايب استهلاك در نزديك انحراف 60/0 رخ مي¬دهد.
با درنظرگرفتن دياگرام Campbell وابسته به سرعت و مقايسه آن با دياگرام Campbell با ضرايب ثابت ياتاقان، اختلاف زيادي بين مودهايي با درنظرگرفتن ضرايب ديناميكي سفتي و استهلاك ثابت و مودهايي با درنظرگرفتن ضرايب ديناميكي سفتي و استهلاك وابسته به سرعت ديده مي¬شود. با توجه به نتايج شبيه¬سازي صورت گرفته و مشاهده همخواني خيلي خوب مقدار شبيه¬سازي شده و تحليل، مي¬توان بيان كرد كه روش ذكر شده براي استخراج نتايج تجربي داراي قابليت بالايي نسبت به بقيه روش¬ها در تعيين تجربي ضرايب ديناميكي ياتاقان دارد.
واژههاي كليدي: روش اجزا محدود، سفتي و استهلاك ياتاقان داراي بالشتك¬گهواره¬اي، دياگرام campbel و ناميزاني با ضرايب ديناميكي وابسته به سرعت
-
لينک به اين مدرک :