-
شماره ركورد
11869
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
11869
-
پديد آورنده
صديقه معين مهر
-
عنوان
طراحي مسكن روستايي پايدار با رويكرد معماري اقليمي (طرح يك مجموعه مسكوني در روستاي آق اِولَر، شهرستان تالش)
-
مقطع تحصيلي
كارشناسي ارشد
-
رشته تحصيلي
معماري - پايداري
-
سال تحصيل
شهريور ماه 1391
-
تاريخ دفاع
شهريور ماه 1391
-
استاد راهنما
دكتر مصطفي نورالدين
-
استاد مشاور
دكتر مهران علي الحسابي
-
چكيده
چكيده
روستا، اين مأمن نخستين تجارب يكپارچگي تاريخ حيات بشري، محيطي است كه زندگي در آن جريان دارد و جريان زندگي، در تعادل بين انسان و طبيعت در حال گذار است. سادگي روابط افراد جامعه روستايي از يك سو و تلاش همگاني آنان در عرصه توليد از سوي ديگر، موجب ايجاد تفاوتهايي ميان زندگي و به تبع آن كالبد روستاها با شهرها شده است. روستاهاي سرزمين ما نه براي تبديل شدن به شهر (بر اثر افزايش جمعيت)، كه به عنوان محلي براي توليد و مكاني براي پشتيباني از شهر و مكمل آن در عرصه ها و ابعاد مختلف ايجاد شده اند. معماري روستايي ايران به لحاظ ماهيت كاركردي و پاسخگويي به نيازهاي انساني فعاليت هاي مردمي، عناصر توليدي و محيط زيست، مجموعه اي همگن و متشكل با هويت كالبدي خاص را تشكيل مي دهد كه تجلّي گاه ارتباطات و كاركردها و نقش چند عملكردي فضاها است. طرح، تكنولوژي و شيوه ساخت مسكن روستايي، ابعاد، تناسبات، مقياس و انطباق با شرايط درون و بيرون واحد مسكوني همه و همه از ميزان تأثير و تقويت روابط انساني با امكانات و شرايط محيط طبيعي و الزاماتي حكايت دارد كه بصورت تجربي و در طول زمان به صورت اصول، معيارها و كميت هايي در ساختار فضايي مسكن بروز يافته است.
از مهمترين ويژگيهاي معماري روستايي توجه به طراحي منطبق با نيازهاي فطري مردم و محيط و فعاليت هاي روزمره آنان مانند نوع فضاهاي معيشت مردم است. مصداق هاي معماري از همنشيني فضاهاي زيستي و معيشتي در اين نوع مسكن عمق توجه نسبت به زندگي مردم و نيازهاي آنهاست كه فضاي كالبدي را با داستان زندگي مردم هماهنگ و آن را ايجاد نموده است. مقياس روستا، مشاركت واقعي را در دستور كار قرار ميدهد و بازخواني سازمان فضايي و كالبدي روستا جز از طريق اين مشاركت ميسر نخواهد شد. استفاده از دانش بومي، بازآموزي و معاصرسازي اين دانش، استفاده از مصالح بوم آور و بازتوليد و معاصرسازي آنها، بسيج نيروهاي خفته روستايي و آموزش آنان براي كاربست مجدد دانش بومي در زمينة بازتوليد سازمان فضايي و كالبدي روستا، شرط لازم براي تدوين مباني طراحي روستايي است. توجه به روستا و مسكن روستايي و معماري نشات گرفته از فطرت انساني آن و فضاي طبيعي و بستري كه در آن شكل گرفته، امروزه نيز مي تواند راهگشا و راهنماي معماران در طرح مسكن روستايي باشد.
اين نوشتار به الگوهاي مسكن روستايي موجود در شهرستان و عوامل تأثيرگذار در تحول آنها و راهكارهاي تدوين الگوي بهينه مسكن با توجه به نيازهاي جديد امروزي و ويژگي هاي طبيعي و اقليمي در روستاي آق اِولَر مي پردازد. روش تحقيق توصيفي- پيمايشي بوده و از طريق مطالعه كتابخانه اي و اسنادي مباني نظري لازم اتخاذ و اطلاعات تكميلي از طريق مصاحبه و پرسشنامه و مشاهدات ميداني كامل شده است.
واژگان كليدي: طراحي روستايي، معماري اقليمي، پايداري، مسكن، روستاي آق اِولَر
-
لينک به اين مدرک :