-
شماره ركورد
14354
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
14354
-
پديد آورنده
فرنوش فارمر
-
عنوان
طراحي شهري جامعهگرا با رويكرد معاصرسازي و تأكيد بر هنجار اجتماعپذيري (مورد پژوهي كوي هزاردستگاه شهرِ زيبا)
-
مقطع تحصيلي
كارشناسي ارشد
-
رشته تحصيلي
طراحي شهري
-
سال تحصيل
اسفند 1393
-
تاريخ دفاع
اسفند 1393
-
استاد راهنما
دكتر مصطفي بهزادفر - دكتر سيد عبدالهادي دانشپور
-
دانشكده
معماري و شهرسازي
-
چكيده
چكيده
طراحي شهري با دغدغهي ارتقاي كيفيات محيطي در عرصههاي همگاني شهر، اقدام به مسئلهگشايي ميكند. اين هنر/دانش/ حرفه با بررسي نمايانگرهاي كيفيات محيطي در بسترهاي كالبدي و مورد مداقه قرار دادن آنها به راهكارسنجي و طراحي ميانجامد. از اين رو تمامي خصوصيات عرصههاي همگاني به صورت جامع يا تكين موضوع اصلي فرآيند طراحي شهري ميشوند. زندگي خوب، محيط زندگي مساعد و زيست بهتر مردم در فضاهاي قابل سكونت حق تمامي انسانها در هركجاي دنياست. طراحي شهري جامعهگرا، در قالب يك فرآيند از پايين به بالا، به دنبال تسهيل دستيابي كاربران فضا به خواستهها و نيازهايشان در رابطه با عرصهي مورد استفاده است. در چارچوب هنجاري طراحي شهري جامعهگرا، كيفيت اجتماعپذيري به مثابه يك هنجار از اهميت بسيار بالايي برخوردار بوده كه ميتواند موجبات مطلوبيت فضاهاي زيستي ياد شده را فراهم آورد.
پژوهش حاضر بر مبناي يك دغدعهي ساده و اوليه شكل گرفت: تعقيب نتايج حاصل از اصول مدرن معماري و شهرسازي در ايران و تاثيرات متقابل آن بر زندگي مردم. بنابراين با بررسيهاي اوليه، از ميان چند گزينه عرصهي موردپژوهي انتخاب شد. محدودهي مورد نظر مجموعهي مسكوني يا كوي هزار دستگاه شهر زيباست كه در غرب تهران و در جوار باغات كن واقع شده است. در مراحل بعد سوالات پژوهش شكل گرفتند و بر مبناي آنها ادبيات موضوع در چهار قسمت مورد مداقه قرار گرفت. اين چهار قسمت كه بدنهي اصلي پژوهش را تشكيل ميدهند عبارتند از: طراحي شهري جامعهگرا، معاصرسازي شهري، هنجار اجتماع پذيري در طراحي شهري و مفهوم مشاركت. نتايج حاصل از اين مطالعه، در چارچوب يك پژوهش كيفي محدود، با استفاده از تكنيكهايي خاص مورد استفاده قرار گرفتند كه در نهايت به طراحي شهري در عرصهي موردپژوهي انجاميد.
در اين پژوهش طراحي شهري جامعهگرا با رويكرد معاصرسازي و تكيه بر پارادايم مردمگرايانه در نيل به اهداف كيفيتمدار، با سلسلهاي از فعاليتها در قالب يك فرآيند شكل پذيرفته است. اين فرآيند با طرح چشمانداز اوليه و اهداف كلان آغاز ميشود و با سنجش وضعيت بر مبناي نمايانگرهاي دهگانهي كيفيات محيطي در عرصهي موردپژوهي ادامه مييابد. پس از آن با تحليل نتايج حاصل از يافتههاي قسمت پيشين، با استفاده از تكنيكهاي SWOT و دلفي به تحليل هنجاراجتماعپذيري پرداخته خواهد شد كه به تحليل يكپارچه ختم ميشود. سپس با كاربست خواستههاي ساكنان به عنوان مكمل يافتههاي پژوهشگر، چارچوب طراحي شهري تدوين شده و گزينههاي پيشرو و طراحي مطرح ميشود.
لازم به ذكر است كه آرا و نظريات مردم و ساكنان مجموعهي هزار دستگاه شهر زيبا، به طرق مختلف و توسط پژوهشگر در مراحل مختلف اين فرآيند دخالت داده شده است. آنچه مسلم است اين پژوهش به عنوان گام كوچكي كه در حوزهي طراحي شهري جامعهگرا برداشته شده است، نيازمند بسط و توجه بيشتر در بستر پژوهشهايي عميقتر خواهد بود.
واژههاي كليدي:طراحي شهري جامعهگرا، هنجار اجتماعپذيري، معاصرسازي شهري، مشاركت
-
لينک به اين مدرک :