-
شماره ركورد
14740
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
14740
-
پديد آورنده
احسان محمدي
-
عنوان
كنترل فعال مقاوم در برابر عيب براي توربين هاي گازي صنعتي بر اساس روش عيب يابي مبتني بر منطق فازي
-
مقطع تحصيلي
دكتري
-
رشته تحصيلي
طراحي كاربردي
-
سال تحصيل
آبان ماه 1394
-
تاريخ دفاع
آبان ماه 1394
-
استاد راهنما
دكتر مرتضي منتظري
-
دانشكده
مكانيك
-
چكيده
چكيده
توربين¬هاي گازي به دليل شرايط كاري دشوار همواره در معرض آسيب بوده و عملكرد آن¬ها با گذشت زمان، ممكن است به دليل فرسايش، رسوب¬گرفتگي و خوردگي اجزاء و همچنين تحمل تنش¬هاي حرارتي و مكانيكي بالا دستخوش افت شود. غالباً، سيستم¬هاي كنترل پياده¬شده بر روي توربين¬هاي گازي، با اين ديدگاه كه كارايي توربين¬هاي گازي در تمام طول عمر كاري بدون تغيير خواهد ماند، طراحي مي¬شوند. بديهي است كه از سيستم كنترل طراحي¬شده با چنين ديدگاهي، نمي¬توان انتظار داشت كه تمامي نيازهاي كنترلي در شرايط مختلف سلامت موتور را برآورده سازد. همين امر، انگيزه¬ي¬ آغاز پژوهشي در رابطه با طراحي سيستم كنترل فعال مقاوم در برابر عيب (AFTC) براي مواجهه با افت¬كارايي¬هاي مسير گاز در توربين¬هاي گازي صنعتي شد. در اين رساله، ابتدا مدلي نوآورانه موسوم به مدل وينر ارتقاء ¬يافته (EWM) با هدف افزايش انعطاف¬پذيري مدل-هاي با ساختار بلوكي در تخمين رفتار ديناميكي سيستم¬هاي غيرخطي ارائه شده و با دركنار هم قرار دادن مجموعه¬اي از اين مدل¬هاي EWM با آرايشي خاص، ساختاري كلي براي تخمين رفتار توربين¬ گازي مورد مطالعه در شرايط مختلف سلامت پيشنهاد شده است. سپس با بهره¬گيري از مدل¬هاي بدست آمده در شرايط مختلف سلامت و با بكارگيري يك الگوريتم بهينه-يابي سراسري تركيبي، پارامترهاي سيستم كنترل با هدف حفظ كارايي و ارضاي قيود عملكردي، براي هر يك از شرايط سلامتِ شناسايي¬شده بهينه¬يابي گرديده و از اين طريق بانكي از پارامترهاي سيستم كنترل ايجاد شده است.
در اين مطالعه، با تلفيق ويژگي¬هاي مثبت سيستم¬هاي تشخيص و شناسايي عيب (FDI) مبتني بر منطق فازي و بهينه¬يابي سراسري، يك سيستم عيب¬يابي تركيبي با قابليت خودغني¬سازي براي شناسايي پارامترهاي سلامتِ كمپرسور، توربين ژنراتور و توربين قدرت پيشنهاد شده است. رويكرد پيشنهادي در طراحي سيستم FDIاين امكان را فراهم آورده است كه علاوه بر دقت قابل توجه، مقاومت در مقابل نويز سيستم اندازه¬گيري و سرعت عمل بالا (در مواجهه با افت¬كارايي¬هاي پيش¬بيني¬شده)، سيستم عيب¬يابي ارائه¬شده از توانايي مواجهه با عيوب پيش¬بيني¬نشده نيز برخوردار باشد.
در مواجهه با عيوب پيش¬بيني¬شده، سيستم AFTCپيشنهادي از طريق يك واحد ناظر، پارامترهاي متناظر با شرايط سلامت فعلي را از بانك پارامترهاي سيستم كنترل انتخاب مي¬نمايد؛در حالي¬كه درمواجهه با عيوب پيش¬بيني¬نشده، سيستم AFTCپس از شناسايي پارامترهاي سلامت، به ايجاد مدل سريع (EWM) براي شرايط سلامت فعلي موتور پرداخته و سپسپارامترهاي كنترلر را از طريق بهينه¬يابي سيستم كنترل تعيين خواهد نمود. بدين¬ترتيب، با اضافه شدن مجموعه پارامترهاي بهينه¬يابي¬شده¬¬ي جديد به بانك پارامترهاي سيستم كنترل، بانك پارامترهاي سيستم AFTCپيشنهاديبه واسطه¬ي مواجهه با افت كارايي¬هاي پيش¬بيني¬نشده، به تدريج يك سير تكاملي را خواهد پيمود. نتايج بدست آمده در رساله¬ي حاضر، حاكي از آن است كه با بكارگيري سيستم AFTCپيشنهادي مي¬توان در شرايط وقوع برخي از عوامل افت كارايي، با صدور به موقع فرمان توقف و يا ريزش بار و در برخي ديگر ازموارد حتي بدون صدور فرمان توقف و يا ريزش بار، با حفظ قيود عملكردي سيستماز ورود توربين به ناحيه كاري غيرايمن جلوگيري به عمل آورد. اين در حالي¬ است كه بر طبق نتايج حاصله، در شرايط وقوع برخي از عيوب، بكارگيري كنترلر طراحي¬شده براي شرايط فاقد عيب ممكن است به بهاي از دست¬رفتن حاشيه¬ي سرج ، فرارفت دماي گاز خروجي و همچنين كاهش بهره¬وري و دسترس¬پذيري توربين تمام شود.
واژه¬هاي كليدي:توربين گازي دو محوره؛ كنترل فعال مقاوم در برابر عيب (AFTC)؛ سيستم تشخيص و شناسايي عيب (FDI)؛ افت¬كارايي¬هاي مسير گاز؛ مدل وينر ارتقاء¬يافته (EWM)؛ منطق فازي؛ بهينه¬يابي سراسري تركيبي.
-
لينک به اين مدرک :