-
شماره ركورد
14906
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
14906
-
پديد آورنده
داوود احمديان نژاد
-
عنوان
توسعه مدلي براي اندازه گيري پيشرفت پروژه هاي نفت و گاز (مطالعه موردي : طرح توسعه فاز13 پارس جنوبي)
-
مقطع تحصيلي
كارشناسي ارشد
-
رشته تحصيلي
مديريت اجرايي - EMBA
-
سال تحصيل
شهريور ماه 1394
-
تاريخ دفاع
شهريور ماه 1394
-
استاد راهنما
دكتر عليرضا معيني
-
استاد مشاور
دكتر سعيد يعقوبي
-
دانشكده
صنايع
-
چكيده
چكيده
اين تحقيق درباره توسعه مدلي جهت اندازه گيري پيشرفت پروژه هاي صنعت نفت و گاز مي باشد.همواره يكي از موضوعات اساسي در پروژه ها اطلاع از ميزان پيشرفت آنها و مقايسه اين پيشرفت با برنامه ها مي باشد .به عنوان مثال بارها شنيده شده است كه فلان پروژه به ميزان خاصي پيشرفت داشته، درحاليكه مي بايست مقدار ديگري مي داشت.يك سوال اساسي در ذهن افراد جستجوگر مي تواند مطرح گردد و آن اين است كه مبناي محاسبات و اعلام اين پيشرفت چه است ؟
در اين تحقيق به چگونگي اندازه گيري پيشرفت پروژه هاي پالايشگاهي پرداخته مي شود و تمركز بر روي توسعه مدلي است كه بتوان بر اساس آن پيشرفتي مناسب و بر اساس محاسبات مهندسي و علمي از پروژه ها اعلام كرد.اين تحقيق در حوزه صنعت نفت و گاز و به صورت موردي در فاز13پارس جنوبي پي گيري گرديده است.در صنعت نفت و گاز و ساخت پالايشگاهها ، تخصص هاي مختلف كاري از قبيل سازه هاي فلزي ، فرآيند، مكانيك، برق ، ابزار دقيق ، ساختمان و لوله كشي وجود دارد. چنانچه بتوان مدلي جامع براي اندازه گيري چنين پروژه هايي ايجاد كرد مي توان از آن در ساير پروژه ها در صنايع ديگر نيز استفاده كرد.مساله ديگري كه اين تحقيق به آن وارد شده است، سطوح اندازه گيري پيشرفت و چگونگي محاسبات مربوطه مي باشد. به عنوان مثال در يك پالايشگاه گازي زماني كه بخواهند پيشرفت بخش لوله كشي پروژه را حساب كنند بايستي اطلاعات مربوط در سطوح مختلف جمع آوري گردد.
سوالات مختلفي براي محقق در اين نوشتار مطرح بوده و با روش هاي تحقيق صورت گرفته سعي بر آن شده است كه پاسخ مناسبي براي اين سوالات پيدا شود . يكي از موارد اصلي در اين تحقيق ايجاد روشي مناسب براي وزن دهي به فعاليت هاي اجرايي در يك پروژه پالايشگاهي مي باشد.در سيستم هاي اندازه گيري پيشرفت كه مورد بهره برداري بود مشاهده شد بسياري از عوامل در وزن دهي به فعاليت ها در نظر گرفته نمي شود.پروژه هاي پالايشگاهي داراي وسعت زياد، تعدد آيتم هاي اجرايي و پيچيدگي هاي خاص خود مي باشند و فعاليت هاي اجرايي داراي ماهيت هاي متفاوت جهت اندازه گيري هستند . به عنوان مثال اگر بخواهيم حجم فعاليت ها را مبناي وزن دهي قرار دهيم با واحدهاي حجمي متفاوت روبرو خواهيم شد. براي فعاليت هاي سويل احجامي از جنس متر مربع و مترمكعب داريم حال آنكه براي فعاليت هاي لوله كشي احجامي از جنس اينچ-قطر جوشكاري مطرح است يا در فعاليت هاي مربوط به كابل كشي هاي برق و ابزار دقيق احجام بر اساس مترطول بيان مي گردد.همچنين يكي ديگر از مسايل اساسي چگونگي تخصيص اوزان به سطوح مختلف WBS و همخواني اوزان و سيستم اندازه گيري پيشرفت با قرارداد بود. با توجه به اينكه در سطوح مختلف ساختار شكست كار يك پالايشگاه مفاهيم مختلفي مطرح مي گردد براي يكسان سازي تعريف اوزان و ايجاد يكپارچگي بين اجزا در اين تحقيق به روش هايي نو دستيابي حاصل گرديد و مورد بهره برداري قرار گرفت. مواردي كه بيان شد شرح مختصري از دلايلي بود كه باعث شد معيارهاي مختلفي براي وزن دهي به سطوح پروژه در نظر گرفته شود.معيارهاي مختلفي از قبيل هزينه، ريسك ، اولويت اجرا و سختي اجرا به عنوان فاكتورهاي تعيين كننده اوزان در اين سيستم اندازه گيري پيشرفت درنظر گرفته شد.با توجه به عدم قطعيت و پراكندگي اين معيارها علاوه بر مصاحبه هاي متعدد با خبرگان از روش FAHP نيز استفاده گرديده است.از آنجايي كه معيارهاي متفاوتي براي وزن دهي و همچنين تعريف ساختار شكست كار مطرح بود ، از تجربيات خبرگان استفاده زيادي گرديد و با توجه به پراكندگي داده ها و جهت دستيابي به نتيجه اي جامع از روش AHP فازي استفاده شد.در بخش هايي از ساختار شكست كار حجم ملاك تعريف اوزان و در بخش هايي ديگر هزينه ملاك تعريف قرار داده شده است و در بخش هايي كه تعدد معيارها وجود داشته از تجربيات خبرگان استفاده شده است كه با توجه به پراكندگي اطلاعات با كمك FAHP جمع بندي لازم حاصل گرديده است.
خروجي اين تحقيق مدل به دست آمده براي اندازه گيري پيشرفت مي باشد كه در قالب فايل هاي محاسباتي اكسل در پيوست آمده است.در فايل هاي محاسباتي كه بيان گرديد شرح كامل فعاليت هاي يك پالايشگاه گازي بيان گرديده است اوزان فعاليت ها درج گرديده و به گونه اي مناسب به سطوح مختلف ساختار شكست كار تخصيص داده شده است.همچنين فرمول بندي مناسب براي انجام محاسبات انجام شده است و تنها با ورود احجام كار انجام شده در پايين ترين سطح ساختار شكست كار ، مي توانيم به پيشرفت پروژه در سطح كلي و يا سيار سطوح دست يابيم. با توجه به تخصيص علمي اوزان به فعاليت ها و تعريف كامل ساختار شكست كار ، با استفاده از اين مدل مي توان نسبت به پيشرفت اعلامي در اجراي پروژه هاي احداث پالايشگاهها اطمينان حاصل نمود.
براي اطمينان از نتايج حاصله با كمك گرفتن از كار گروهي در پروژه ، اطلاعات واقعي وارد گرديد و مشاهده شد كه پيشرفت به دست آمده با تاييداتي كه توسط سيستم كارفرما و بر اساس يك پروسه طولاني تا به حال صورت مي گرفته است همخواني دارد.قبل از پياده سازي اين سيستم كارفرما با عوامل مختلفي كه در دست داشت نسبت به بررسي پيشرفت پروژه و انجام تاييديه بر كاركرد انجام شده پروژه مبادرت مي كرد.اين عوامل مختلف كنترلي براي انجام مراحل زمان زيادي را صرف مي كردند و در نهايت هر بخش بر اساس تجربه و داشته هاي خود نسبت به انجام تاييدات اقدام مي كرد . با انجام يك فرآيند طولاني ، سرانجام تيم مديريتي كارفرما نسبت به درصد پيشرفت مورد تاييد پروژه اقدام مي كردند. با پياده سازي اين سيستم و تنها با درج احجام كار انجام شده براي سطوح آخر ساختار شكست كار مشاهده گرديد درصد پيشرفت اعلامي با اختلاف بسيار اندك با درصد پيشرفت مورد تاييد كارفرما همخواني دارد و تيم كارفرما با مشاهده اين نتايج ترجيح داد براي تاييد صورت وضعيت ها و كاركردهاي انجام شده پروژه از اين سيستم و مدل طراحي شده استفاده كند.
واژههاي كليدي: اندازه گيري پيشرفت ، نفت ، گاز،كنترل پروژه،برنامه ريزي
-
لينک به اين مدرک :