-
شماره ركورد
15465
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
15465
-
پديد آورنده
مهدي كمالزاده يزدي
-
عنوان
شبيهسازي فرآيند همينگ و بهبود آن از ديدگاه مكانيك آسيب
-
مقطع تحصيلي
كارشناسي ارشد
-
رشته تحصيلي
سازه و بدنه
-
سال تحصيل
بهمن ماه 1394
-
تاريخ دفاع
بهمن ماه 1394
-
استاد راهنما
دكتر حامد سعيدي گوگرچين
-
دانشكده
خودرو
-
چكيده
پيش بيني ، حذف و يا كاهش عيوب شكلدهي ورق كه در فرآيند توليد و مراحل طراحي اتفاق ميافتد، امري بسيار مهم و ضروري ميباشد. فلنجكاري و همينگ در آخرين مراحل پرسكاري استفاده ميشود. در عمليات همينگكاري اتومبيل سه مرحله وجود دارد كه عبارتند از فلنجكاري، همينگ اوليه و همينگ نهايي.در زمان مونتاژ قطعات همينگ شده خودرو، وجود لبههاي صاف و صيقلي، لقي مناسب و ثابت بين قطعات و سازه اصلي بدنه امري مهم به شمار ميآيد. به علاوه عيوب ديگري نظير اعوجاج، چروكيدگي و برگشتفنري نيز ميبايست برطرف شوند. بنابراين در زمينه همينگ،طراحي فرآيند و ابزار جهت كاهش موارد و چالشهاي ذكر شده، ضروري ميباشد.
از جمله اهداف اين پايان نامه، پيشبيني و بررسي فرآيند همينگ و آسيب بوجود آمده در آن و پيشبيني و كاهش عيوب بوجود آمده در اين فرآيند ميباشد. به منظور پيش بيني آسيب در فرآيند همينگ از معيار حدشكلدهي استفاده شده است؛ به همين دليل به كمك كدنويسي در برنامه متلب و با استفاده از مدلM-k، نمودار حدشكلدهي بدست آورده شده است. در شبيهسازي همينگ، به مطالعه پارامتريك به منظور پيشبيني و كاهش عيوب بوجود آمده در اين فرآيند شامل، Roll in ، اعوجاج و برگشتفنري، به كمك كدنويسي در نرم افزار Pythonپرداخته شده است. به منظور صحت سنجي برگشت فنري بوجود آمده در شبيه سازي توسط نرم افزار آباكوس، از روش تحليلي ارائه شده براي پيش بيني اين عيوب، استفاده شده است. همچنين نيروي وارده بر قالبها كه در شبيهسازي فرآيند همينگ پيشبيني شده است، با نتايج موجود در مراجع مقايسه شده است.
از آنجا كه در خودروسازي مدرن، استفاده از اتصالات چسبي در همينگ پنلها بسيار رواج يافته است، شبيهسازي فرآيند همينگ همراه با چسب بيان شده است؛ همچنين به صورت پارامتريك به ارزيابي باربري اتصال همينگ و چسب پرداخته شده است.
واژههاي كليدي:فرآيند همينگ، آسيب، نمودار حد شكلدهي، عيوب شكلدهي، اتصالات چسبي
-
لينک به اين مدرک :