-
شماره ركورد
27044
-
پديد آورنده
سعيده افشار
-
عنوان
ارزيابي و مقايسه شكلپذيري فولادهاي زنگ نزن AISI 304 درشتدانه و فوقريزدانه شده
-
مقطع تحصيلي
كارشناسي ارشد
-
رشته تحصيلي
مهندسي مواد
-
سال تحصيل
1398-1399
-
تاريخ دفاع
1401/04/26
-
استاد راهنما
دكتر حسين عربي، دكتر باقر محمدصادقي
-
استاد مشاور
دكتر محسن كريمي
-
دانشكده
مهندسي مواد و متالورژي
-
چكيده
در اين پژوهش تاثير اندازه دانه بر روي شكلپذيري فولاد زنگنزن آستنيتي 304 مورد بررسي قرار گرفت. به منظور دستيابي به اين هدف، عمليات ترمومكانيكي (نورد سرد و آنيل) بر روي ورق اوليه (با اندازه دانه μm 25) فولاد زنگنزن آستنيتي 304 انجام شد. اين عمليات با اعمال 73% نورد سرد بر روي ورق اوليه و به دنبال آن آنيل در دو دماي °C 1000 و 750 انجام شد. نمونه آنيل شده در دماي °C 750 و زمان min 90 (با اندازه دانه μm 2) به عنوان نمونه ريزدانه و نمونه آنيل شده در دماي °C 1000 و زمان min 90 (با اندازه دانه μm 35) به عنوان نمونه درشت دانه انتخاب شدند. بررسيهاي ريزساختاري و تغييرات فازي (استحاله آستنيت به مارتنزيت) با استفاده از پراش اشعه ايكس، ميكروسكوپ نوري و SEM انجام شد. به منظور بررسي شكلپذيري نيز از آزمايش كشش در سه جهت صفر، 45 و 90 درجه نسبت به جهت نورد استفاده شد. نتايج نشان دادند كه با انجام آزمايش كشش روي سه نمونه: ريزدانه درشتدانه و نمونه اوليه مقادير استحكام تسليم به ترتيب MPa 405 و 305، 733 بدست آمد. استحكام تسليم نمونه ريزدانه تقريبا دو برابر نمونه اوليه بود. اما ازدياد طول كلي از 73% به 52% كاهش يافت. سه مرحله جداگانه براي كارسختي يعني: 1- افت شديد تا رسيدن به يك مقدار حداقل 2 -افزايش بعدي تا رسيدن به يك مقدار حداكثر و 3 -افت نهايي تا شروع گلويي شدن در هر دو نمونه ريزدانه و درشتدانه مشاهده شد. نرخ كارسختي نمونه درشتدانه به دليل بالاتر بودن استحاله آستنيت به مارتنزيت در نمونه درشت دانه، بيشتر از نمونه ريزدانه بدست آمد. در واقع با ريز شدن دانه آستنيت پايداري آن افزايش يافته و ميزان استحاله آستنيت به مارتنزيت كم ميشود. همچنين كرنش پلاستيك يكنواخت و ميانگين ناهمسانگردي قائم (r) نمونه درشت دانه بيشتر از نمونه ريزدانه بود كه نشان از شكلپذيري بهتر نمونه درشت دانه نسبت به نمونه ريزدانه داشت.
-
تاريخ ورود اطلاعات
1401/06/27
-
عنوان به انگليسي
Formability evaluation and comparison of fine- and coarse-grained AISI 304 stainless steel
-
تاريخ بهره برداري
7/17/2023 12:00:00 AM
-
دانشجوي وارد كننده اطلاعات
سعيده افشار
-
چكيده به لاتين
In this investigation, the effect of grain size on the formability of 304 austenitic stainless steel was studied. Thermomechanical processing (cold rolling and annealing) was used to create two different grain sizes. For this purpose, a 73% thickness reduction was applied to the as-received 304 stainless steel sheet followed by annealing at two temperatures of 1000 and 750 °C to achieve fine- and coarse-grained structures, respectively. The sample annealed at 750 °C for 90 min (with an average grain size of 1.9 μm) was used as the fine-grained sample and the sample annealed at 1000 °C for 90 min (with an average grain size of 35.5 μm) was used as the coarse-grained sample. Optical and scanning electron microscopy were used for the microstructural characterization. XRD measurements were performed on the specimens for phase identification. In order to investigate the formability, the tensile tests were performed in three directions of 0, 45 and 90 degrees to the rolling direction. The yield strength of as-received, fine-grained, and coarse-grained specimens was obtained 405, 305 and 733 MPa, respectively. So, the yield strength of the fine-grained specimen was almost twice that of the as-received specimen. But the total elongation decreased from 73% to 52%. Three different work hardening stage was observed for both fine- and coarse-grained specimens: 1- a sharp drop until reaching a minimum value, 2- a subsequent increase until reaching a maximum value, and 3- a decrease until the beginning of necking. The work-hardening rate of the coarse-grained specimen was higher than that of the fine-grained specimen, due to the higher transformation of austenite to martensite in the coarse-grained sample. In fact, with the grain refinement of austenite, its stability increases and the rate of transformation of austenite to martensite decreases. Also the uniform plastic strain and normal anisotropy coefficient (r) of the coarse-grained specimen were higher than that of the fine-grained specimen. This indicated that the formability of the coarse-grained specimen was better than that of the fine-grained specimen.
-
كليدواژه هاي فارسي
فولاد زنگنزن آستنيتي 304 , عمليات ترمومكانيكي , كارسختي , خواص كششي , ناهمسانگردي , اندازه دانه
-
كليدواژه هاي لاتين
304 Austenitic Stainless Steel , Thermomechanical Processing , Work hardening , Tensile properties , Anisotropy , Grain Size
-
Author
Saeedeh Afshar
-
SuperVisor
Dr. Hossein Arabi, Dr. Bagher Mohammad Sadeghi
-
لينک به اين مدرک :