-
شماره ركورد
30410
-
پديد آورنده
ساناز كرم دوست
-
عنوان
طراحي نانو/بيوحسگر برپايه نقاط كوانتومي از ويتامين گروه ب جهت سنجش گلوتن در مواد غذايي
-
مقطع تحصيلي
دكتري تخصصي (PhD)
-
رشته تحصيلي
شيمي- شيمي تجزيه
-
سال تحصيل
1396
-
تاريخ دفاع
1402/6/26
-
استاد راهنما
سيد محمدرضا ميلاني حسيني
-
استاد مشاور
فرنوش فريدبد
-
دانشكده
شيمي
-
چكيده
چكيده : اين پايان نامه شامل دو كار تحقيقاتي است. در اولين كار پژوهشي، سنجش سريع گلوتن در نمونه هاي مواد غذايي حاوي گلوتن با استفاده ازطراحي نانوحسگر نوري بر پايه كربن دات سنتز شده از فوليك اسيد به روش تكنيك پليمر قالب مولكولي استفاده شده است.گلوتن پروتئين گياهي است كه باعث ايجاد حساسيت در افراد و منجر به بيماري سلياك مي شود. از آنجايي كه وجود مقداركم گلوتن در رژيم سلياك مي تواند باعث تحريك واكنش هاي آلرژيك شوند، لذا بايد برچسب حساسيت زا بر روي مواد غذايي چسپانده شود و به طور جدي اين امر توسط صنايع غذايي مورد توجه قرار گيرد. روشهاي تجزيه ايي و ايمونو حسگرهاي تجاري متعددي براي سنجش گلوتن مورد استفاده قرار گرفته اند اما امكان استفاده از هر يك از اين كيت هاي تشخيصي به دليل قيمت بالا، به ويژه براي كشورهاي كم درآمد امكان پذير نمي باشد بنابراين، معرفي روشي سريع، حساس، ساده و ارزان به عنوان ابزار تشخيصي براي گلوتن براي بيماران سلياك حايز اهميت و ضروري به نظر مي رسد. به عنوان يكي از راه حل ها، طراحي نانوحسگر نوري بر پايه كربن كوانتوم دات هاي سنتز شده از اسيد فوليك و پوشانده شده با پليمر قالب مولكولي در اين تحقيق پيشنهاد شده است. اين نانوحسگر مي تواند با اندازه گيري تغييرات شدت فلورسانس ناشي از تعامل بين كربن دات ها و مولكول هاي گلوتن، گلوتن را تشخيص دهد. قابل توجه است كه در اثر افزودن گلوتن به محلول با ساختار نانو و به دليل جذب آن در فضاهاي خالي اين نانوساختار، افزايش فلورسانس پروب نوري مشهود مي باشد. در پژوهشهاي انجام شده، نانوحسگر نوري بر پايه كربن كوانتوم دات و پليمر قالب مولكولي با موفقيت براي تشخيص گلوتن در انواع مختلف آرد گندم و برخي از نمونههاي نان حاوي گلوتن و فاقد گلوتن مورد سنجش قرار گرفته است كه بنا به نتايج حاصله، روش پيشنهادي حساسيت و انتخاب پذيري مناسبي را نسبت به غلظت گلوتن در دامنه خطي 36/0 تا 2/2 ميكرومولار با حد تشخيص10/0 ميكرومولار نشان مي دهد. آگاهي از محتواي غذاي حاوي گلوتن براي اين بيماران سلياك از اهميت مهمي برخوردار است. بنابراين، فناوريهاي تشخيص سريع، حساس و ساده براي شناسايي و سنجش محتواي گلوتن در مواد غذايي در حال توسعه هستند. در حال حاضر چندين كيت تجاري مبتني بر عيارسنجي ايمني براي تشخيص مواد آلرژي زا وجود دارد. هر چند،به دليل قيمت و در دسترس نبودن اين ابزارهاي سنجشي در بسياري از كشورها، استفاده از آنها با محدوديت روبرو شده است. در پژوهش دوم، آپتانانوحسگر نوري جديدي براي تشخيص سريع گلوتن با حساسيت و گزينش پذيري بالا طراحي شده است. اساس اين تشخيص بر پايه ي برهمكنش ميان كربن داتها و آپتامر است. به طوري كه نقاط كربني سنتز شده از اسيد فوليك(FA-CDs) به عنوان يك نانوحسگر نوري و آپتامر گلوتن به عنوان گيرنده مي باشد.هنگامي كه آپتامر روي سطوح FA-CD هاي سنتز شده تثبيت مي گردد شرايط مناسب براي تشكيل كمپلكس بين آپتامر و كربن¬دات¬ فراهم شده وباعث خاموشي نشر نانوذرات( FA-CDs)مي شود. سپس با افزودن گلوتن به عنوان مولكول هدف، تمايل برهمكنش آپتامر با گلوتن بيشتر شده و به علت برهمكنش قويتر گلوتن و آپتامر آن، نانوذرات FA-CDs رها مي شوند و بدين ترتيب شدت نشر فلورسانس متناسب با غلظت گلوتن افزايش مي يابد . بر اساس نتايج تجربي، حد تشخيص اين روش nM 8/21 و محدوده ي خطي آن از nM 2/73 تا nM 2/513 اندازه گيري شده است. روش طراحي شده بسيار حساس و گزينش پذير است و براي سنجش گلوتن در نمونه هاي آرد گندم با موفقيت استفاده شده است. كليدواژه: گلوتن، آپتاسنسور،تشخيص فلورسنت؛ نقاط كربني سنتز شده از اسيد فوليك، نانوحسگر نوري پليمر قالب مولكولي، نمونه نان
-
تاريخ ورود اطلاعات
1402/10/26
-
عنوان به انگليسي
A Florescent Nano/Bio Sensor based on QDs synthesized via vitamin B group as precursors for gluten detection in food samples
-
تاريخ بهره برداري
9/16/2024 12:00:00 AM
-
دانشجوي وارد كننده اطلاعات
ساناز كرم دوست
-
چكيده به لاتين
A nanosensor is designed for rapid detection of the gluten content of wheat-containing samples. Gluten is a plant protein that causes allergy in individuals and leads to celiac disease. Since in a celiac diet trace amounts of gluten are able to prompt allergic reactions, a food-allergen label must be provided on foodstuffs and be seriously considered by food industries. Various analytical methods and commercial immunoassays are used for such analyses but prices per test, especially for low-income countries are high. Thus, a rapid, sensitive, simple, and inexpensive detecting tool seems essential. A solution can be designing a gluten optical nanosensor. The nanosensor is made of folic-acid-carbon dots and gluten molecularly templates embedded simultaneously in a silicate matrix. Adding gluten to the solution of this nanostructure and its adsorbing on the blank templated space on the nanostructure causes fluorescence enhancement. The concentration range of gluten detection was to 0.36 to 2.20 μM. Abstract 2 A rapid turn-on fluorescent APTA-nanosensor based on folate carbon dots for gluten determination in wheat samples Abstract: People who are sensitive to gluten suffer from an immune system disorder known as celiac disease. Awareness of the gluten content of food for these patients is of great importance. Therefore, fast, specific and sensitive recognition technologies for the detection of gluten content in foodstuffs are developing. A few commercial kits based on immunoassay are available for food allergens. However, the price and unavailability in many countries, limit their usage. In the current study, a novel optical apta-nanosensor is fabricated for rapid gluten detection with high sensitivity and selectivity. Folic acid carbon dots (FA-CDs) were used as a fluorescent nanoprobe and the gluten aptamer was the receptor. The aptamer was immobilized on the surfaces of the synthesized FA-CDs which caused the fluorescent intensity of FA-CDs nanomaterials to quench. After the addition of gluten as the target molecule and its binding to the aptamer, the FA-CDs fluorescence increased. Based on the experimental results, the florescent apta-nanosensor showed linearity in the range of 73.2-513.2 nM and the method exhibited high sensitivity towards gluten with a detection limit of 21.8 nm. Finally, the APTA-nanosensor was successfully applied for the quantification analysis of gluten in wheat flour samples.
-
كليدواژه هاي فارسي
گلوتن , نانوحسگر , فلورسانس , پليمر قالب مولكولي , آپتامر , آپتاسنسور , كربن دات- فوليك اسيد
-
كليدواژه هاي لاتين
gluten , nanosensor , Fluorescent detection , Molecularly imprinted polymer , aptamer , Aptasensor , Folic Acid- carbon dot
-
Author
Sanaz Karamdoost
-
SuperVisor
dr. milani
-
لينک به اين مدرک :