-
شماره ركورد
6135
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
6135
-
پديد آورنده
عباس خوشخرام رودمعجن
-
عنوان
بررسي انواع طراحي هاي سيستم راهگاهي بر الگوي جريان مذاب در ريخته گري قطعات استوانه توخالي چدن خاكستري
-
مقطع تحصيلي
كارشناسي ارشد
-
رشته تحصيلي
ريخته گري
-
سال تحصيل
فروردين ماه 1393
-
تاريخ دفاع
فروردين ماه 1393
-
استاد راهنما
دكتر مهدي ديواندري – دكتر سيد محمد علي بوترابي
-
دانشكده
مواد و متالورژي
-
چكيده
چكيده
با توجه به پيشرفت رايانه¬ها و شبيه¬سازي در ريخته¬گري، استفاده از آنها جاي سعي و خطا در توليد قطعات ريختگي را گرفته است. مزاياي شبيه¬سازي در ديدن نحوه پرشدن قالب و انجماد قطعه، كاهش هزينه و زمان توليد، افزايش راندمان توليد قطعات ريختگي و افزايش اطمينان¬پذيري قطعات است.
در تحقيق حاضر ابتدا رفتار سيالاتي سيال توسط سه نرم¬افزار تجاري شبيه¬سازي ProCAST 2013، NovaFlow&Solid CV 4.6 و AnyCasting 4.2 در سيستم¬هاي راهگاهي تك¬راهباره و چندراهباره مورد بررسي قرار گرفت و پس از اعتبارسنجي سيالاتي، بهترين نرم¬افزار انتخاب شد و اعتبارسنجي حرارتي صورت گرفت. پس از آن تاثير زمان و دماي بارريزي بر انجماد شامل مدول حرارتي چورينف، شيب دمايي و گراديان حرارتي بررسي شد. سپس براي شش قطعه¬ با مدول¬هاي 4، 12 و 24 ميلي¬متر، كه به شماي كلي رينگي و لوله¬اي انتخاب شدند و سيستم¬هاي راهگاهي مختلفي طراحي و مقايسه شدند.
نتايج سيالاتي نشان داد كه نرم¬افزار ProCASTدر طراحي¬هايي كه مذاب همراه با سقوط اندكي از مذاب است نتايج بهتري را با واقعيت دارد و در طراحي هايي كه مذاب كاملا با سقوط آزاد مذاب است مانند سيستم-هاي سرريز نرم¬افزارهاي NovaFlow و AnyCasting نتايج بهتري به همراه خواهد داشت. بر اساس نتايج، رسانش گرمايي ماسه عامل اصلي در انتقال حرارت ريختگي ماسه است و مقدار ضريب انتقال حرارت بين ماسه و مذاب W/m.K¬2000 است. استفاده از زمان كوتاه¬تربارريزي، مدول چورينف را كاهش و شيب حرارتي راافزايش و باعث شروع سريعتر انجماد شده و دماي ماسه را نيز كمتر گرم خواهد كرد. دماي بارريزي كمتر نيز، شيب حرارتي را افزايش مي¬دهد.
رفتار سيالاتي سيستم¬هاي راهگاهي مختلف كف¬ريز و سرريز بررسي شدند و يافته شد كه حركت رو به بالاي مذاب در صورت ورود سرعت ذوب زير m/s1 بهترين طراحي خواهد بود و براي توزيع يكنواخت و ايده آل ذوب در قالب، بايد هر راهبار به دو راهباره در دو طرف خود مذاب رساني كند. راهباره¬هاي يكپارچه قادر به توزيع يكنواخت ذوب نخواهند بود و همچنين امكان توزيع يكنواخت در راهبارهاي عمودي فقط در سيستم¬هاي راهگاهي فشاري وجود دارد كه باعث سقوط آزاد مذاب خواهد شد.
با مقايسه بين راندمان¬هاي ريخته¬گري، طراحي¬هاي كف¬ريز قابل رقابت با طراحي¬هاي سرريز هستند ولي استفاده از طراحي¬هاي كف¬ريز صحيح، امكان توليد قطعاتي با كيفيت و اطمينان بالاتر وجود خواهد داشت.
واژههاي كليدي:راندمان توليد و ريخته¬گري، شبيه¬سازي، سيستم راهگاهي، زمان و دماي بارريزي، ProCAST
-
لينک به اين مدرک :