چكيده
بطور كلي در اين پروژه موتور 1300سي سي پرايد موسوم به B3 با استفاده از نرم افزار Gt Power بشكل يك بعدي شبيه سازي گرديده كه پس از تاييد نتايج شبيه سازي با تست مبادرت به بهينه سازي در جهت افزايش توان و گشتاور با سه استراتژي متفاوت شده است. ابتدا براي شبيه سازي اوليه كليه اطلاعات و مشخصات هندسي اجزاء موتور چون سيستم هاي ورودي و خروجي موتور نظير مشخصات سيلندر , پيستون, مانيفلد, سوپاپ ها و منحني هاي برخاستگي سوپاپ و زمان بندي آنها و.... از نقشه هاي دو بعدي و بعضا مدل سازي با نرم افزارهايي نظير Catia و Solid Work و نتايج تست موتور استخراج و وارد آيكون هاي مربوطه در مدل گرديد. همچنين در نظر گرفتن اين نكته هم كه تعداد حدود هشتاد پارامتر اوليه در شبيه سازي عملكرد موتور دخيل هستند از موارد بسيار مهم در اين شبيه سازي بود كه مد نظر قرار گرفته شد. لذا از روش تحليل آناليز حساسيت كه سبب صرف وقت و تهيه برنامه نويسي مفصلي را در اين مورد مي طلبيد صرفنظر شد و آناليز حساسيت را بروش سعي و خطا ابتدا بوسيله Screning مشخص كرده و در سه مرحله فيلتر بكمك اجراهاي متعدد برنامه به تعداد 10 پارامتر اصلي با حساسيت بالا رسيديم كه در ادامه در بخش (6-5) به آنها اشاره مي شود.
از جمله مدل هاي بكار رفته در اين شبيه سازي مي توان به مدل احتراق، مدل اصطكاك، مدل انتقال حرارت اشاره نمود. مدل سازي احتراق بدو روش مدل احتراقي تابع ويب و مدل اطلاعات P-Teta انجام و با هم مقايسه شدند, سپس كاليبراسيون با نتايج تست موتور انجام گرديد و مدل نهايي تاييد گرديد. اهميت اين پروژه از اين بابت مطرح است كه تا كنون هيچگونه مدل سازي از اين موتور انجام نگرفته است و لذا رسيدن به شرايط كاركرد بهينه تر و ارتقاء يافته موتور پرايد مستلزم مدل سازي دقيق از موتور پايه بود كه توسط اين پايان نامه صورت پذيرفته است. همچنين علت تعريف صورت پروژه بشكل افزايش 15 درصدي توان و گشتاور بدان لحاظ صورت گرفته كه اين مقدار براي خودروي پرايد بهينه شده يا S81 در نظر گرفته خواهد شد. اساسا اين مقدار ارتقاء در موتور بعضا توسط آپشن هاي بالاتر انتخابي مثلا عبور از 1300 سي سي به 1500 سي سي با اين مقدار درصد افزايش عرضه مي گردد.
در فصل اول ابتدا كلياتي در مورد مكش در موتور و پارامترهاي مهمي نظير راندمان حجمي بحث مي شود. در فصل دوم عوامل موثر بر افزايش توان در موتور معرفي مي شوند. در فصل سوم روشهاي افزايش راندمان در شرايط نيمه بار موتور كه 60 الي 70 درصد عمر كاركردي يك موتور را شامل مي شود بررسي مي شوند. در فصل چهارم انواع مدل هاي استفاده شده در اين شبيه سازي بهمراه روابط حاكم معرفي مي شوند. فصل پنجم به معرفي شبيه سازي موتور پرايد و چگونگي معرفي پارامترهاي مورد نياز نرم افزار مي پردازد. و نهايتا در فصل ششم كه در دو بخش معرفي مي شود, ابتدا در بخش اول تاييد و كاليبراسيون مدل و تست را توضيح مي دهد و در بخش دوم به استراتژي هاي افزايش و توان و گشتاور در اين موتور بر اساس روشهاي عملي براي رسيدن به افزايش 15 درصدي توان و گشتاور در دور نامي3000 دور بر دقيقه پرداخته ميشود, در نتيجه اين مدل سازي مشخص مي شود براي رسيدن به هدف مورد انتظاربا در نظر گرفتن سوخت ارسالي يكسان, مي بايست حجم موتور به 1517 سي سي با نسبت تراكم 11:1 تغيير پيدا كند. در انتها يكسري پيشنهادها جهت بررسي هاي بيشتر از نقطه نظرات متفاوت براي رسيدن به ارتفاء موتور ارايه مي گردد.
كلمات كليدي:
افزايش توان, افزايش گشتاور, ارتقاء موتور, بهينه سازي عملكرد موتور, افزايش راندمان موتور, راندمان حجمي