-
شماره ركورد
6652
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
6652
-
پديد آورنده
لاله مرادي چالشتري
-
عنوان
موزه فرش شهركرد
-
مقطع تحصيلي
كارشناسي
-
رشته تحصيلي
معماري
-
سال فارغ التحصيلي
1398
-
استاد راهنما
دكتر يزدانفر
-
دانشجوي وارد كننده اطلاعات
لاله مرادي چالشتري
-
تاريخ ورود اطلاعات
1398/10/24
-
دانشكده
معماري و شهرسازي
-
عنوان به انگليسي
Carpet Museum of shahrekord
-
چكيده
ايران، سرزميني كهن با پيشينه اي غني و هنرهاي اصيل است كه در بسياري از ادوار تاريخي، توانسته آبشخور هنرهاي ساير ممالك نيز باشد. تنوع و گوناگوني اين هنرها به اندازه اي است كه اين كشور را در رده نخستين ها در جهان قرار داده و موجب شده هنرمندان ساير ملل نيز شيفته هنرهاي سنتي اين مرز و بوم شده و سعي در تأثيرپذيري از آنها داشته باشند. يكي از اين هنرهاي سنتي، فرش بافي است و بي مناسبت نيست كه كشور عزيزمان را خاستگاه بافت قالي و گليم بدانيم، چرا كه يافته هاي منطقه پازيريك مويد اين مطلب است. از اين بين منطقه چهارمحال و بختياري كه بستر مناسبي براي كشاورزي، دامپروري و در نهايت توليد مواد اوليه مورد نياز اين دستبافته ها بوده و از نظر جغرافيايي نيز در نزديكي سرزمين كهن شوش واقع شده، توانسته جايگاه مناسبي براي خلق آنها باشد. يكي از مهمترين اهداف نگارش اين رساله، شناسايي يكي از شاخه هاي كهن هنرهاي اصيل ايراني است كه در اين دنياي پرتلاطم مدرن، در حال نابودي است. آنچه كه انسان پر تنش امروزي را مي تواند تسكين دهد، همنشيني با توليدات و آثار سنتي اي است كه با سر انگشت احساس انسان هاي ساده و عاشق، توليد شده و همان حس ناب از طريق اين آثار دستي، به انسان ماشيني امروز، آرامش و خلوص را هديه مي دهد. از طرف ديگر، چون ايران قدمت زيادي در زمينه توليد اين محصولات دارد، شايسته تر آنست كه با ثبت آن ها به خوبي از اين ميراث كهن حفاظت نمايد. لذا پس از معرفي و شناسايي تاريخچه توليد فرش در جهان و ايران، لازم است به طور جزيي به قالي بافي استان چهارمحال و بختياري پرداخته شود، چرا كه خرده فرهنگ هاي يك مملكت هستند كه زمينه ساز تشكيل فرهنگ هاي ملي مي باشند، از اين رو شناخت تاريخچه توليد، مواد اوليه و ابزار كار، شيوه ي بافت، طرح و نقش هاي به كار رفته در اين آثار و بيان فلسفه ي به كارگيري اين نقوش مي تواند در آگاه سازي مردمان اين كشور و زنده ساختن حس خودباوري و افتخار ملي نقش سازنده داشته باشد و موجبات غرور و افتخار در بين ساير ممالك به ويژه آنهايي كه مشغول به خريداري تاريخ هستند را براي ايرانيان به ارمغان آورد از طرف ديگر يكي از راه هاي برون رفت از بحران هاي اقتصادي و عدم وابستگي به صدور نفت و اقتصاد تك محصولي ايران، سوق دادن اقتصاد كشور به سمت توليداتي است كه با مواد اوليه بومي توليد مي شوند و
نيروي كار، بدون نياز به استخدام شدن و صرف هزينه و وقت زياد در خارج از منزل، مي تواند در محل زندگي خود، اين آثار را خلق كند، همچنين با توجه به دريافت نشان مهر اصالت از سوي يونسكو توسط بافندگان بومي استان، امكان صدور و ارزآوري اين محصول نيز وجود دارد چرا كه فرهنگ و تمدن ايراني اسلامي مي تواند از طريق نقوش اين دستبافته ها هم به فراسوي مرزها گام نهد.
چرا كه با ارايه ي طرح ها و نقوش اصيل به كار گرفته شده در اين دستبافته ها و به روز كردن اين محصول، مي توان از به كار گيري نقوش نامانوس غير ايراني و وارداتي از كشورهاي غربي، آنها را در ساير زمينه هاي توليدي مانند پارچه بافي، توليد لباس و ، نيز به كار برد كه اين مساله خود باعث بالا بردن سطح خلاقيت هنرمندان طراح و جلوگيري ازگسست فرهنگي در ميان نسل جوان با گذشتگان نيز خواهد شد.
-
لينک به اين مدرک :