-
شماره ركورد
10652
-
عنوان
مروري بر يافته ها در خصوص تلفيق مفهوم ارزيابي چرخه عمر با مدلسازي اطلاعات ساختمان
-
سال تحصيل
1398-1400
-
استاد راهنما
علي اكبر شيرزادي جاويد
-
چکيده
ارزيابي چرخه عمر، روش آناليز محبوبي براي گزارش منابع محيطي مصرف شده در طول هر مرحله از يك محصول يا زنجيره- ي تامين است[1]. درواقع با ارزيابي چرخه ي عمر يك محصول، اثرات محيطي آن محاسبه مي شود. ايده ي اصلي چرخه عمر اين است كه اين آناليز در تمام طول "چرخه عمر" محصول يا سرويس اتفاق مي افتد. بنابراين نه فقط در مرحله ي توليد( كه معمولا در محدوده ي كار مهندسين است) بلكه تمام مراحل: پيش از ساخت، ساخت، به كار گيري و نيز مرحله ي انهدام محصول[2]. ارزيابي چرخه ي عمر اهميت بالايي در كمك به فرآيند تصميم گيري براي تعيين بهترين گزينه با كمترين اثرات زيست محيطي دارد. علاوه بر اين، راهكارهاي توسعه ي پايدار اطلاعات محيطي برگرفته از ارزيابي چرخه ي عمر را با داده- هاي منطقي اجتماعي و اقتصادي تركيب مي كنند تا نهايتا بهترين گزينه در راستاي اهداف توسعه ي پايدار حاصل شود[3].
با توجه به افزايش نگراني هاي مرتبط با اثرات زيست محيطي و توسعه ي پايدار در جامعه به ويژه در سال هاي اخير، استفاده از ابزارهاي مدلسازي اطلاعات ساختمان براي بهبود ارزيابي پايدار ساختمان ها به خصوص در مراحل اوليه ي طراحي به امري حائز اهميت تبديل شده است[4]. در طي سالهاي اخير، پژوهش هاي مختلفي براي ارزيابي چرخه ي عمر يا محاسبه ي هزينه هاي ناشي از آن با به كارگيري روشهاي مختلف ارائه شده است.
به عنوان مثال سنتوس در يك پژوهش به توسعه ي ابزاري جديد بر پايه ي مدلسازي اطلاعات ساختمان براي ارزيابي محيطي و اقتصادي چرخه ي عمر با هدف امكان سنجي استفاده از بيم براي خودكارساي فرآيند آناليز چرخه ي عمر و هزينه هاي آن مي پردازد[5].
در پژوهش ديگري توسط مرزوك و همكارانش[6] نگرشي مبني بر مدلسازي اطلاعات ساختمان براي بهينه سازي هزينه هاي ناشي از چرخه ي عمر در ساختمان هاي پايدار ارائه مي شود كه در آن چارچوبي براي يكپارچه سازي ابزارهاي مدلسازي اطلاعات ساختمان با الگوريتم ژنتيك و شبيه سازي مونت كارلو توسعه داده شده است.
فرآيند ارزيابي چرخه ي عمر از آنجايي كه شامل فعاليت هاي مختلف در تمام طول عمر سازه است، نياز مبرم به تغذيه مداوم اطلاعات به دورن سيستم مدلسازي همواره در آن احساس مي شود. در پژوهشي كه توسط كاوالير و همكاران[7] انجام شده به ارزيابي چرخه- ي عمر مبني بر مدلسازي اطلاعات ساختمان به صورت پيوسته و در تمام طول فرآيند طراحي پرداخته شده است و نهايتا روشي براي ارزيابي تاثيرات محيطي به كمك مدلسازي اطلاعات ساختمان در طول مراحل طراحي توسعه داده شده است.
از آن جايي كه تاخير در ارزيابي چرخه ي عمر و تاثيرات ناشي از آن ممكن است طراح را در انتخاب گزينه ي مناسب و تصميم گيري دقيق گمراه كند، ارزيابي چرخه ي عمر بايد در مراحل اوليه ي طراحي اتفاق بيفتاد چرا كه هر چقدر طراحي به مراحل پاياني خود نزديك تر شود، امكان ايجاد تغييرات در مدل طراحي شده كمتر خواهد شد. اين در حالي است كه در مراحل اوليه ي طراحي با عدم قطعيت هاي بسياري در مورد داده هاي مربوط به چرخه ي عمر مواجه هستيم و همين فرآيند ارزيابي دقيق را با چالش هايي مواجه مي كند. در پژوهشي توسط راك[8]، نگرشي مفهومي به مدل هاي بيم براي آزمايش بازه ي بزرگي از گزينه هاي ممكن براي ساخت و ساز با هدف پشتيباني از تصميم گيري در مراحل اوليه طراحي ارائه شده است
با وجود پژوهش هاي اخير در رابطه با توسعه ي روش ها و چارچوب هاي مختلف براي ارزيابي چرخه ي عمر به كمك ابزار هاي مدلسازي اطلاعات ساختمان، هم چنان خلا برخي متغيرهاي تاثيرگذار در مدل هاي ارائه شده احساس ميشود. در بين متغيرهايي كه روي هزينه هاي ناشي از چرخه ي عمر اثرگذار هستند، مصارف انرژي هايي شامل گاز و برق از جمله متغيرهاي حائز اهميت است. اين در حالي است كه با تغيير موقعيت جغرافيايي و اقليم، الگوي مصرف نيز تغيير ميكند. بنابراين لحاظ متغيرهاي اقليمي در مدل ارائه شده براي ارزيابي چرخه ي عمر مي تواند انتخاب بهترين گزينه از لحاظ توسعه ي پايدار را تحت تاثير قرار دهد.
-
نام دانشجو
سحر فعله گري
-
تاريخ ارائه
1/11/2021 12:00:00 AM
-
متن كامل
74617
-
پديد آورنده
سحر فعله گري
-
تاريخ ورود اطلاعات
1401/01/29
-
عنوان به انگليسي
Studies on integration of life cycle assessment and building information modeling
-
كليدواژه هاي فارسي
ارزيابي جرخه عمر , مدلسازي اطلاعات ساختمان , تغيير اقليم , متغيرهاي اقليمي منطقه اي
-
كليدواژه هاي لاتين
: Life Cycle Assessment(LCA) , BIM-based LCA , Regional variables , Climate Change
-
لينک به اين مدرک :