چکيده
صنعت ساخت و ساز غالباً به عنوان صنعتي با دوره ساخت طولاني، هزينه بالا و داراي عوامل غير قابل كنترل شناسائي ميشود. كارفرمايان و پيمانكاران براي دستيابي به سود اقتصادي بيشتر، بيش از گذشته به بهرهوري فعاليتهاي ساخت و ساز و هزينههاي مربوطه توجه مينمايند. هرچند روش هاي متفاوتي در اين خصوص ارائه شده است، روشهاي جاري بكار رفته در آناليز بهينهسازي، داراي محدوديتهايي است.
كارفرمايان در تهيه اسناد مناقصه و برنامه زمان بندي پروژه، ترجيح خود را مبني بر انتخاب طرحيهايي با زمان و هزينه كمتر، بيان ميدارند و لذا كارفرمايان توقع دارند طرحي دريافت نمايند كه بدون تاثير منفي بر كيفيت پروژه، دوره ساخت كوتاهتري داشته باشد و يا هزينه كمتري داشته باشد. اما در حقيقت، در فرآيند ساخت و ساز، تعارض بين زمان بندي پروژه و هزينه اجتناب ناپذير است. كارفرمايان نميتوانند راه حل قابل اتكائي بيابند كه ضمن كاهش هزينه ساخت، دوره ساخت را نيز كوتاه نمايند. كاهش دوره ساخت قطعاً هزينه ساخت را افزايش ميدهد و كاهش هزينه ساخت، بعضاً (در محدودهاي معين از سايز پروژه)، دوره ساخت را افزايش ميدهد. جهت رفع اين تعارض، در برخي روشها راه حل ميانه بين كاهش زمان و كاهش هزينه پيشنهاد شده است.
از سوي ديگر غالب رويكردهاي تصميم گيري در شرايط اضطراري و اورژانسي به شرايط اضطراري آتش سوزي در ساختمان محدود ميگردد و معمولا به ساختمان در مرحله بهره برداري و تعميرات مي پردازد. در حاليكه در صنعت ساخت و ساز، سقوط و پرت شدن افراد متداولترين نوع سوانح منجر به فوت ميباشد و در زمينه ريسك بالقوه در مسيرهاي عبور و مرور كارگران ساختماني به هنگام انجام كار نظير جابجايي اجسام، تحقيقات محدودي وجود دارد.
علاوه بر موارد فوق الذكر، تهيه جانمائي سايت عمليات ساختماني فعاليتي است كه موقعيت موقت امكانات (ساختمانهاي موقت) را مشخص مينمايد، در نتيجه جانمائي صحيح، راندمان فعاليت ساخت افزايش مييابد.
بنابراين جهت بهينه سازي پروژه هاي عمراني اطلاع از آخرين تحقيقات و پژوهشهاي علمي ضروري بنظر ميرسد.
هدف از اين تحقيق ارائه آخرين نمونههاي تركيبي از الگوريتم هاي بهينه سازي در كنار BIM به منظور كاهش طول دوره ساخت، كاهش هزينهها، كاهش مصرف انرژي، كاهش ريسك در مسيرهاي عبور و مرور كارگران ساختماني، جابجائي تجهيزات و مصالح ميباشد. اهميت اين تحقيق در يافتن پاسخي مناسب در خصوص رفع اين مشكلات است.