چکيده
بتن به عنوان يكي از پرمصرف ترين مواد در جهان مي باشد كه تأثيرات زيادي بر انسان و محيط زيست گذاشته است. امروزه محيط زيست به موضوعي مهم در جوامع بشري تبديل شده و داراي جايگاه ويژه اي است و صنعت بتن يكي از صنايع تأثير گذار بر محيط زيست مي باشد.
اخيراً براي توليد بتن راهكارهايي ارائه شده كه سازگاري مناسبي با محيط زيست و مباني توسعه پايدار داشته باشد و دركشورهاي صنعتي با تحول اساسي كه در ارتقاء سطح تكنولوژي بتن بوجود آمده، گامهاي مؤثري در اين ارتباط برداشته شده است.
با توجه به كاهش استفاده بي رويه از منابع طبيعي ،بازيافت مواد زايد و استفاده مجدد آنها مورد توجه بسياري از پژوهشگران قرار گرفته است.خرده هاي آسفالت بازيافتي 1(RAP) نوعي مواد زائد اند كه ممكن است اثرات نامطلوبي برمحيط اطراف خود داشته باشند. با توجه به خواصي كه از اين مصالح گزارش شده است، تا كنون راهكارهاي گوناگوني براي استفاده مجدد اين مصالح ارايه شده است.
يكي از كاربردهايي كه به تازگي مورد توجه قرار گرفته استفاده از اين مصالح 1(RAP) در مخلوطهاي سيماني از جمله بتن است. اين در حالي است كه مصالح خرده آسفالت بازيافتي به طور متداول در جادهها و راهها يافت شده و از اين رو مطلوب است كه بتوان آنها را در مخلوطهاي متداول مورد استفاده در ساخت روسازي راهها استفاده كرد.
سيمان به عنوان دومين محصول پر مصرف جهان، سهمي حدود 7 درصد در توليد كربن دي اكسيد را دارا ميباشد. 94 درصد سهم انرژي مورد نياز براي توليد بتن از سيمان پرتلند ،صرف سيمان پرتلند ميشود.
يكي ديگر از راهبردهاي به حداقل رساندن اثرات مخرب زيست محيطي صنعت بتن ، جايگزيني سرباره با سيمان است.
با توجه به اينكه در صنعت ساخت بزرگراه ها, هرساله چندين ميليون تن خرده آسفالت توليد ميشود و معمولا ميزان بسيار زيادي از اين مواد غيرقابل استفاده, حجم زيادي از زمين را اشغال ميكند, استفاده مناسب از اين مواد گريزناپذير است. هر چند استفاده از خرده آسفالت در مخلوط هاي آسفالتي امري معمول شده, اما هنوز استفاده از آنها در روسازي بتن غلتكي2 آنطور كه بايد, مورد توجه قرار نگرفته است.
در اين پژوهش, خرده آسفالت به عنوان جايگزين بخش درشتدانه باخرده آسفالت, جايگزيني بخش ريزدانه با خرده آسفالت و همچنين جايگزين هر دو بخش درشت دانه و ريزدانه با خرده آسفالت, مورداستفاده قرارگرفت.