چکيده
سيستمهاي ناوبري مانند GPS، GLONASS، Galileo و BeiDou نقش حياتي در حوزههاي نظامي، تجاري و غيرنظامي ايفا ميكنند. اين سيستمها به دليل وابستگي به سيگنالهاي ضعيف ماهوارهاي، در برابر اختلالهاي عمدي يا جمينگ آسيبپذير هستند. جمينگ با ايجاد نويز يا سيگنالهاي مزاحم روي فركانسهاي GNSS، دقت و اطمينان موقعيتيابي را كاهش ميدهد و ميتواند پيامدهاي جدي مانند اختلال در ناوبري پهپادها، خودروهاي خودران يا سيستمهاي دفاعي به همراه داشته باشد.
جمينگ به اَشكال گوناگون، سيگنالهاي GNSS را هدف قرار ميدهد و با ايجاد اختلال، عملكرد گيرندهها را در محيطهاي حساس و پرچالش مختل ميكند. اين تهديد بهويژه در كاربردهايي كه به دقت و پايداري بالا نياز دارند (مانند عمليات نظامي يا حملونقل هوشمند)، اهميت بيشتري پيدا ميكند. جمينگ ميتواند با روشهاي مختلفي اعمال شود و هر يك اثرات متفاوتي بر كيفيت سيگنالهاي دريافتي دارند. اين اختلالها، توانايي سيستمهاي ناوبري را براي ارائه موقعيتيابي دقيق كاهش ميدهند و نياز به راهكارهاي موثر براي مقابله را برجسته ميكنند.
براي كاهش اثرات جمينگ، مجموعهاي از روشهاي ضدجمينگ توسعه يافتهاند كه با بهرهگيري از فناوريهاي پيشرفته، پايداري و كارآيي گيرندههاي GNSS را بهبود ميبخشند. بررسيهاي انجامشده در اين پژوهش كه بر پايه تحليل جامع منابع علمي استوار است، نشان ميدهد كه روشهاي ضدجمينگ ميتوانند آسيبپذيريهاي GNSS را به طور قابلتوجهي كاهش دهند. اين پژوهش به بررسي چالشهاي ناشي از جمينگ و روشهاي مقابله با آن براي تقويت پايداري گيرندههاي GNSS پرداخته است.