چکيده
با رشد فزاينده ميزان پروژه هاي عمراني و زير ساختي در كشورهاي در حال توسعه به علت عدم توجه كافي به مسالهايمني ميزان حوادت و سوانح وقوع يافته در پروژه ها به شدت افزايشيافته است. با توجه به تاثيرات منفي اينحوادث در ابعاد مختلف اعم از اجتماعي فرهنگي و اقتصادي, صنعت ساخت نيازي مبرم به نگاهي ويژه به مفهومايمني دارد. از آنجا كه موفقيتيك پروژه با دستيابي به اهداف آن معني مييابد ايمني به عنوان يكي از اهدافپروژه مي بايست وضعيت مشابهي نسبت به ديگر اولويت هاي جاريطرفين درگير در صنعت ساخت داشتهباشد. موفقيت در برنامه هاي ايمني شامل دو بعد اصلي است. اول : عوامل موفقيت در ايمني و دوم : معيار هاي اندازه گيري عملكرد ايمني.
از مقايسه آمار حوادث و جراحات وقوع يافته در كشور با آمارهاي بين المللي نتيجهگيري مي شود كه در حال حاضر وضعيت ايمني در ايران در وضعيت مطلوبي قرار ندارد.
اهداف تحقيق عبارتند از :
• ارزيابي و رده بندي عوامل موفقيت در برنامه هاي ايمني براي بهبود عملكرد ايمني و موفقيت پروژه
•مقايسه هزينه هاي حوادث اعم از هزينه هاي مستقيم هزينه هاي غير مستقيم(پنهان و هزينه هاي نامحسوس) در پروژه ها
از اين رو با مطالعات كتابخانه اي و جستجو در ادبيات موضوع عوامل موثر در موفقيت برنامه هاي ايمني شناساييگرديد واز آن جا كه جاي دادن ايمني در اولويت هاي ذهني دست اندر كاران پروژه هاي ساخت نيازمند تلاش هاي گسترده اي است جنبه هاي اقتصادي و تاثيرات هزينه هاي پنهان حوادث در پروژه ها نيز مورد بررسي قرار گرفت.در اين تحقيق با بررسي مطالعات موردي انجام گرفته بر روي پروژه هاي عمراني اجرا شده در داخل و خارج از كشور, به ميزان تاثير رعايت ضوابط ايمني در حصول به نتيجه در پروژه هاي مذكور بررسي گرديد .
پس از بررسي نتايج مهم ترين عوامل اثربخش در زمينه ارقاء ايمني پروژه ها تعهد مديران ارشد و پروژه به ايمني،تجهيزات ايمني مناسب و همچنين نگرش شخصي افراد نسبت به ايمني معرفي گرديد. و در پايانعواملمهم شامل بازرسي و ارزيابي ايمني، داشتن سيستم گزارش دهي واقعه و حادثه، ارزيابي ريسك حوادث قبل از مناقصه، و خط مشي ايمني سازمان بهعنوان مهمترين عوامل در اندازه گيري عملكرد ايمني شناسايي شدند