چکيده
در دو دهه گذشته رقابت شديد در بازارهاي جهاني، معرفي محصولاتي با چرخه عمر كوتاه و افزايش سطح انتظارات مشتري، شركت هاي تجاري را مجبور به سرمايه گذاري و تمركز بيشتر در زنجيره هاي تامينشان نموده است، امروزه از ديد مشتري هيچ سازماني به تنهايي مسئول محصولات و خدمات ارائه شده نمي باشد بلكه به آن محصول يا خدمات به عنوان يك مجموعه نگاه مي شود بنابراين رقابت ديگر در حيطه سازماني مطرح نمي شود بلكه اين رقابت پذيري به مجموعه اي به عنوان زنجيره تامين منتقل شده است بنابراين براي افزايش رقابت پذيري لازم است كه اين فرايند ها و فعاليت ها در واحدهاي مختلف زنجيره يكپارچه سازي شوند و در اين زمينه مديريت زنجيره تامين نقش مهمي را ايفا مي كند.
بنابراين زنجيره تامين موضوعي است كه در سالهاي اخير بسيار مورد توجه قرار گرفته است. اهميت موضوع از آن نظر است كه كارخانجات و سازمان ها براي رقابت در بازار كنوني بدون در نظر گرفتن زنجيره تامين با شكست مواجه مي شوند. بدين منظور سازمان ها براي حل اين معضل به بررسي و هماهنگي در زنجيره تامين رسيده اند.
موارد بسياري در موضوع زنجيره تامين مطرح شده است، كه بدليل گستردگي و همه جانبه بودن اين موضوع ميباشد. در اين پژوهش بدليل خلاهاي موجود در هماهنگي زنجيره تامين و موضوع اختلال در زنجيره تامين يك بازنگري و مروري بر ادبيات اين مقوله داشته كه ابتدا به مديريت زنجيره تامين از نقطه نظر متمركز و غير متمركز پرداخته، سپس انواع قراردادهاي هماهنگي را شرح داده و در ادامه اختلال را تعريف كرده است. سپس مرور ادبياتي بر مقوله هماهنگي زنجيره تامين و اختلال تقاضا در زنجيره تامين را بررسي كرده و پيشنهاداتي را جهت بهبود و نزديك شدن به واقعيت ارائه شده است.