چکيده
استفاده از فنآوري توليدات پراكنده براي توليد انرژي، يكي از راههايي است كه اكنون براي كاهش آلودگيهاي زيستمحيطي پيشنهاد ميشود. محدوديت سوختهاي فسيلي و آلودگي هوا از مشوقهاي اصلي گسترش اين فناوري است.
يكي از روشهاي تجميع منابع توليد پراكنده، مفهومي نوين به نام ريزشبكه است. براي پيادهسازي ريز شبكهها مشكلاتي وجود دارد. يكي از اين مشكلات اساسي، حفاظت آن است. با توجه به چالشهاي فني حفاظت از ريزشبكهها و نياز به ارائهي روشهاي حفاظتي جديد در راستاي شناسايي و رفع خطا، چند روش حفاظت از ريزشبكهها در اين سمينار بررسي ميشود.
در اولين روش ارائه شده از مولفه ي توالي مثبت براي حفاظت از ريزشبكه استفاده شده است. اين روش توانايي حفاظت از ريز شبكههاي شعاعي و حلقوي را در برابر انواع خطاهاي مختلف باقابليت قطع تك فاز دارد.
يك روش حفاظت از ريزشبكه، حفاظت ناحيهاي است. براي اجراي اين روش، ريزشبكه به چندين ناحيه تقسيمشده و هر ناحيه تحت حفاظت قرار ميگيرد. با استفاده از مؤلفه توالي منفي بهعنوان ويژگي اساسي، انواع خطاهاي نامتقارن ميتوانند با موفقيت شناسايي شوند.
روش حفاظت ديگر، حفاظت ديفرانسيل هوشمند مبتني برداده كاوي است كه براي حفاظت از ريزشبكههاي با ساختار شعاعي و حلقوي در برابر خطاهاي مختلف كارآمد است. اين روش سيگنالهاي جريان و ولتاژ خطا را با استفاده از تبديل فوريه گسسته (DFT)، پردازش ميكند و مشخصههاي مهم تحت تأثير واقعشده را در دو انتهاي فيدر مربوطه ارزيابي ميكند.
يكي از سيستمهاي حفاظتي مؤثر براي ريزشبكه ها، حفاظت سلسله مراتبي است كه شامل حفاظت رله، تنظيمكننده سيستم ذخيرهساز انرژي تركيبي و كنترل اضطراري ميباشد كه باعث بهبود امنيت ريزشبكه ميشود. در اين روش حفاظت بر اساس نوع فيدر (متصل به منبع، بار يا متصل به منبع و بار) در ريزشبكه انجام ميشود.
در آخر روش شناسايي محل خطا در ريزشبكه هاي DC ولتاژ پايين با استفاده از نرخ تغييرات ولتاژ ارائهشده است. در روش پيشنهادي از نرخ تغييرات ولتاژ طرف خط در دو سر سلفهاي محدودكننده كه در دو طرف هر خط جاي ميگيرند، براي تشخيص خطا استفادهشده است.