چکيده
امروزه به دليل افزايش قيمت آنزيم¬ها و كاربرد گسترده¬آن¬ها در صنايع مختلف نياز زيادي به استفاده مجدد از آن¬ها مي¬باشد. هم¬چنين اين مواد در بعضي واكنش¬ها به دليل وجود شرايط سختي مانند دماي بالا و pH خيلي اسيدي يا قليايي داراي پايداري پاييني بوده و احتمال دناتوره شدن آن¬ها وجود دارد به همين دليل اين فرآيند¬ها به سمت روش¬هايي براي تثبيت آنزيم حركت كرده¬اند. با تثبيت آنزيم¬ها مي¬توان پايداري آن¬ها را افزايش داده، به صورت پيوسته از آن¬ها استفاده نمود و به راحتي آن¬ها را از محيط واكنش جداسازي نمود. روش¬هاي تثبيت آنزيم به طور كلي به سه گروه تله¬اندازي، تثبيت بر حامل و اتصالات عرضي تقسيم¬بندي مي¬گردند كه بر اساس نوع فرآيند و حالت خوراك بهترين روش انتخاب مي-گردد. امروزه به دليل مزاياي بسيار آنزيم¬هاي تثبيت شده از آن¬ها به صورت گسترده در صنايع مختلفي مانند نساجي، پزشكي، كاغذسازي، تصفيه¬پساب، شوينده، غذايي و ... استفاده مي¬گردد. با اين وجود استفاده از بعضي از اين روش¬ها با چالش¬هايي رو¬به¬رو بوده و به موفقيت تجاري دست نيافته¬اند زيرا اين روش¬ها پرهزينه بوده و گاهي اوقات حالت خوراك موجب عدم تاثيرگذاري آنريم تثبيت¬شده مي¬گردد. به عنوان مثال نشاسته صنعتي نامحلول در آب بوده و در برابر هيدروليز آنزيمي مقاومت بالايي از خود نشان مي¬دهد. با استفاده از روش¬هاي اصلاح نشاسته مي¬توان خواص دلخواه را در نشاسته به وجود آورده و استفاده از اين ماده را در فرآيند¬هاي گوناگون گسترش داد كه اين روش¬ها به سه گروه روش¬هاي فيزيكي، شيميايي و آنزيمي تقسيم¬بندي مي¬گردند. در اين سمينار در ابتدا انواع روش¬هاي تثبيت توضيح داده شده و در ادامه به بررسي استفاده از آنزيم¬هاي تثبيت شده در صنايع گوناگون، نقاط عطف و چالش¬هاي موجود و راهكار¬هاي مناسب براي حل آن¬ها پرداخته مي¬شود. در ادامه ويژگي¬هاي نشاسته و روش¬هاي مختلف اصلاح نشاسته به صورت نمونه بررسي مي¬گردد.
واژههاي كليدي: تثبيت آنزيم، چالش¬هاي صنعتي، نشاسته صنعتي، فرآوري نشاسته