چکيده
در سالهاي اخير منابع توليد پراكندهي (DG) متصل به شبكهي توزيع توجه زيادي را به خود جلب كردهاست. اتصال DGهاي بزرگ به شبكههاي توزيع موجود، بهرهبرداري از اين سيستمها را دچار تغيير و تحول كرده است. به دليل نسبت X به R كوچك در شبكهي توزيع و ساختار شعاعي اين شبكهها، حضور DG، كنترل سيستم توزيع را تحت تأثير قرار ميدهد. يكي از الزاميترين انواع كنترل در شبكه توزيع، كنترل ولت/وار ميباشد كه در اين گزارش به صورت جامع مورد بررسي قرار ميگيرد.
حضور DGها باعث ايجاد پخش توان دوسويه و تغيير در اندازه ولتاژ شينها ميشود. بنابراين عملكرد تجهيزات كنترل ولتاژ مانند تنظيم كنندههاي ولتاژ و ترانسفورماتورهاي تغيير دهندهي انشعاب (OLTC) و تجهيزات كنترل توان راكتيو مانند خازنهاي سري و موازي با اتصال DGها به شبكه دچار اختلال خواهندشد. با تبديل كنترل ولت/وار به يك مسألهي بهينه سازي و استفاده از الگوريتمهاي مناسب ( فازي، ژنتيك، مستعمره مورچگان، PSO و غيره)، برنامه بهينهي كليدزني براي اين تجهيزات كنترلي و در نتيجه مديريت بهرهبرداري شبكهي توزيع قابل دستيابي خواهد بود. با اعمال روشهاي پيشنهادي به شبكههاي مورد مطالعه و مقايسه نتايج حاصل در دو حالت با كنترل و بدون كنترل، مشاهده ميشود كه مقادير مربوط توابع هدف مانند تلفات، انتشار آلايندهها، انحراف ولتاژ و غيره، با در نظر گرفتن روش كنترلي بسيار مناسبتر از حالت بدون كنترل ميباشند.
واژههاي كليدي: كنترل ولت/وار، منابع توليد پراكنده، بهينهسازي يك و چند هدفه، بهينهسازي قطعي و تصادفي، منابع انرژي تجديدپذير.