چکيده
در ساليان اخير گرافن به يكي از جالب توجهترين سوژههاي دنياي فناوري تبديل شده است. مادهاي سختتر از الماس، رساناتر از مس و با شفافيتي بالا كه ميتواند به بسياري از عرصههاي علم و فناوري نفوذ كند. نمودي از اهميت گرافن را ميتوان در اختصاص جايزه نوبل فيزيك به دو دانشمندي كه مطالعات خود را بر آن متمركز كردهبودند دانست. مادهاي كه به گفته كنستانتين نووسلوف يكي از دو دانشمند مذكور به مثابه يك معدن طلا است. حتي قبل از اينكه پيشگامان تحقيق بر روي گرافن، جايزه نوبل فيزيك را به خود اختصاص دهند، از اين ماده به عنوان حادثه¬ي بزرگ بعدي ياد ميشد. خيليها اعتقاد دارند كه اين ماده پاياني بر سيليكون خواهد بود.
گرافن را ماده جادويي قرن 21 مينامند. اين ماده كه گفته ميشود محكمترين مادهاي است كه تاكنون مورد مطالعه قرار گرفته جايگزيني براي سيليكون است و خواص عجيب آن مانند بيشترين ميزان رسانايي الكتريكي در بين مواد شناخته شده بسيار جالب توجه مي¬باشد .گرافن ماده¬اي منحصربه فرد با پايهي كربني و چگالي اتمي بالاست. تركيب غير عادي خواص آن نظير سختي و استحكام مكانيكي بسيار بالا، رسانايي الكتريكي و حرارتي بالا و قابل تنظيم بودن و ... سبب شده كه اين ماده داراي كاربردهاي فراواني در نانوالكترونيك، پيلهاي خورشيدي و ابزارهاي ذخيره انرژي مثل باتري ها و ابرخازنها باشد.
اين ماده به سرعت جايگاه خود را در كاربردهاي مخابرات ميداني پيدا كرده است و امروزه توجهات بسياري را در زمينه هاي تحقيقاتي به سوي خود جلب كرده است. در اين سمينار به ارائه¬ي كوتاهي در مورد برخي خواص و كاربردهاي اين ماده پرداخته مي شود.