چکيده
اجراي طرح هاي زيرساخت عمراني در هر منطقه از جهان باعث بهبود وضعيت اقتصادي و مبادلات تجاري در آن منطقه گرديده و در واقع مهمترين بخش توسعه زيربنايي هر كشور است. معمولا نياز اين دست از پروژه ها به بودجه هاي سنگين و مدت زمان اجراي آنها بر اهميت مطالعه و بررسي اين موضوع افزوده است بطوريكه تاخير1 در روند اجراي هر مرحله از پروژه باعث بروز صدمات جبران ناپذير چندوجهي به اقتصاد و روند توسعه آن منطقه مي گردد، لذا آسيب شناسي و بررسي عوامل موثر در تاخير اتمام پروژه هاي عمراني با هدف دستيابي به برنامه ريزي موثر و مدون، بكارگيري مديريت مناسب، كارآمد و در نهايت راه حل هاي ترميم يا رفع عوامل مزاحم، تاثير به سزايي در روند توسعه عمراني، اقتصادي و فرهنگي هر كشور داشته و در قالب تخصص هاي مرتبط همچون مهندسي و مديريت ساخت2 قابل بررسي و مطالعه مي باشد.
در اين پروژه به بررسي عوامل موثر در تاخير پروژه هاي ساخت در كشورهاي ايران، مالزي، كويت، نروژ و ايالات متحده آمريكا بعنوان كشورهاي درحال توسعه تا صنعتي جهان در قاره هاي مختلف پرداخته و نهايتا عوامل مشترك در اتمام به موقع پروژه ها را ميتوان با طرح سه فرضيه اصلي تحت عنوان :
1- عوامل بودجه اي (نارسايي اعتبارات)
2- نظارت3 عملياتي و طراحي4 (ضعف دستگاه هاي اجرايي)
3- مديريت اجرايي5 پروژه (ناتواني فني و اجرايي پيمانكاران)
دسته بندي نمود. به عبارت ديگر هدف از اين تحقيق شناسايي ميزان تاثير و يا عدم تاثير هريك از عوامل مذكور و همچنين ساير عوامل در تكميل نشدن پروژه هاي عمراني در سرتاسر جهان است.
كلمات كليدي : عوامل تاخير، پروژه، عمراني، مديريت، برنامه ريزي