چکيده
چكيده
از مسائل اصلي در احداث و بهرهبرداري خطوط ريلي بر روي بسترهاي سست رسي، كنترل نشست و پايداري خاكريز آنها خواهد بود. از اين رو استفاده از روشهاي تثبيت بستر به منظور تامين نيازهاي ياد شده الزامي است. در چنين بسترهايي كه امكان زهكشي آزادانه در مدت زمان طولاني امكانپذير است، پس از مدتي از زمان بهرهبرداري، امكان وقوع مشكل در آن وجود دارد كه لازمهي انجام عمليات بهسازي و تثبيت شرايط بستر است. با توجه به اينكه انجام عمليات بهسازي در شرايط توقف ترافيك حمل ونقل ريلي باعث ايجاد مشكلاتي در مديريت زمان شبكه حمل ونقل و خسارتهاي مالي متعددي خواهد شد، در اين صورت انجام عمليات بهسازي كه بتواند در شرايط بهرهبرداري نتايج دلخواه تثبيت بستر زيرسازي را فراهم كند، ضروري به نظر ميرسد.
در اين مقاله ضمن معرفي روش الكترواسمز كه به عنوان يكي از راهكارهاي تثبيت بسترهاي نرم رسي در خطوط در حال بهرهبرداري، به بيان روش اجرا، شرحدستگاه و ابزارآلات مورد نياز براي انجام تستهاي آزمايشگاهي و ميداني پرداختهايم. همچنين در ادامه، چندين پژوهش آزمايشگاهي و ميداني صورت گرفته در حوزه بسترهاي راه و راهآهن و ارائه نتايج آنها بررسي شده است.
نتايج بدست آمده از اين پژوهش نشان داد كه روش الكترواسمز تاثيرات مثبتي بر پارامترهاي مقاومتي خاك، از جمله مقاومت برشي زهكشي شده و نشده، خروج آب و زهكشيخاك، عمليات تحكيم، پتانسيل تورم پذيري و در جذب آلودگيهاي موجود درخاك دارد. علاوه بر موارد بالا، به بررسي درصد رطوبت و PH خاك موجود در نواحي الكترودها و همچنين تاثير روشهاي مختلف اجرا، چينش و مواد گوناگون پرداختهايم.
در آخر، و پس از بررسي و آناليز نتايج بدست آمده در فعاليتهاي آزمايشگاهي، شبيهسازيهاي عددي و مطالعات ميداني، روش الكترواسمز در صورت توان اقتصادي مناسب و وجود اهميت نسبتا بالا در وضعيت سازه مورد نظر، به عنوان يك گزينه و رقيب جدي براي ديگر روشهاي بهسازي بسترهاي خطوط راهآهن و راه، ميتواند مورد استفاده قرار گيرد.
واژههاي كليدي: روش الكترواسمز، تثبيت خاك، بهبود شرايط بسترهاي رسي راه و راهآهن