چکيده
در سال¬هاي اخير، روند روبه¬رشد مصرف انرژي الكتريكي، محدوديت منابع سوخت فسيلي، مشكلات زيست¬محيطي ناشي از مصرف آن¬ها از جمله اثر گازهاي گلخانه¬اي، بازده پايين نيروگاه¬هاي سوخت فسيلي و تلفات ناشي از انتقال و توزيع انرژي آن¬ها سبب گرايش به¬سمت منابع انرژي نو و تجديدپذير گشته است. بهره¬گيري از منابع توليد پراكنده (DG) راهكار مناسبي جهت استفاده از انرژي-هاي نو در صنعت برق مي¬باشد. اتصال يكپارچه و قابل اطمينان منابع توليد پراكنده به شبكه¬ي قدرت اصلي از طريق ريزشبكه¬ها انجام مي¬پذيرد.
ريزشبكه¬ها، شبكه¬هاي برق در مقياس كوچك هستند كه شامل منابع توليد پراكنده، واحدهاي ذخيره¬سازي انرژي و بارها مي¬باشند. در شرايط عادي، ريزشبكه متصل به شبكه¬ي اصلي مي¬باشد. اما ممكن است به دلايلي اتصال آن با شبكه¬ي اصلي قطع و ريزشبكه وارد حالت عملكرد جزيره¬اي شود. با توجه به ابعاد شبكه سراسري، ولتاژ و فركانس ريزشبكه در حالت متصل به شبكه از طريق شبكه اصلي به آن تحميل مي¬شود. اما چنانچه ريزشبكه پس از جدا شدن از شبكه سراسري همچنان از الگوريتم كنترلي پيش از جزيره شدن استفاده كند، به دليل عدم تعادل بين توان توليدي و توان مصرفي، سيستم عملكرد خود را از دست داده و ولتاژ و فركانس به¬طور چشمگيري از مقادير نامي خود منحرف شده و يا حتي ممكن است به سمت ناپايداري حركت كنند. در نتيجه با توجه به ملاحظات اقتصادي، لزوم قابليت اطمينان شبكه و پيوستگي بار، تداوم فعاليت ريزشبكه به صورت يك سيستم مستقل بعد از جزيره شدن، بسيار حائز اهميت بوده و ارائه راهكارهاي كنترلي كه پس از جزيره شدن، تنظيم ولتاژ و فركانس را عهده دار شود گامي مهم در راستاي بهره¬وري هرچه موثرتر از سيستم¬هاي توليد پراكنده مي¬باشد.
به¬طور كلي ريزشبكه¬ها به سه دسته ريزشبكه¬هاي DC، AC و AC-DC تقسيم مي¬شوند. با توجه به اين¬كه در حال حاضر بخش غالب شبكه¬هاي قدرت، AC مي¬باشند و همچنين بهره¬بردار¬هاي شبكه با ساختار شبكه¬هاي AC آشنايي بيشتري دارند، در سال¬هاي اخير پژوهش¬هاي بسياري در زمينه كنترل ريزشبكه¬هاي AC انجام شده است. در اين سمينار با توجه به اهميت موضوع كنترل ريزشبكه¬هاي AC و همچنين چالش¬هاي موجود در كنترل اين ريزشبكه¬ها در حالت عملكرد جزيره¬اي، پس از معرفي و بررسي ساختار آن¬ها، روش¬هاي مدل¬سازي ريزشبكه¬هاي AC در هر دو حالت متصل به شبكه اصلي و همچنين حالت جزيره¬اي بررسي شده و نمايش فضاي حالت آن¬ها مشخص گرديده¬است. از آن¬جايي كه تغيير الگوريتم كنترلي در هنگام ورود ريزشبكه به حالت جزيره¬اي نيازمند تشخيص سريع و البته صحيح ورود ريزشبكه به اين حالت مي¬باشد، روش¬هاي تشخيص اين حالت معرفي و مقايسه شده¬اند. در ادامه انواع روش¬هاي كنترل ريزشبكه¬هاي AC در حالت عملكرد جزيره¬اي با تكيه بر جديدترين پژوهش¬هاي انجام شده معرفي و مقايسه شده¬اند. در نهايت پس از ارائه¬ي جمع¬بندي از مطالب گفته شده، پيشنهاداتي جهت بهبود و دقيق¬تر شدن روش¬هاي كنترل اين نوع ريزشبكه¬ها ارائه شده است.
واژههاي كليدي: توليد پراكنده، ريزشبكه، شبكه سراسري، پايداري، حالت جزيره¬اي.