چکيده
امروزه با توجه به اهميت مسئلة آلودگي محيط زيست و عوامل ناشي از آن كه شامل بروز انواع بيماريها، بالارفتن دماي اتمسفر، ذوب يخهاي قطبي و بالا آمدن سطح آب درياها و ... مي باشد، هرگونه تلاش در راستاي كاهش آلودگي و آثار زيانبار آن در كانون توجهات قرار مي گيرد. در اين ميان صنعت به عنوان شاخص ترين عامل بشري در زمينة افزايش آلودگي محيط زيست به شدت مورد توجه پژوهشگران بوده و طي ساليان اخير، اقدامات چشمگيري در زمينة كنترل آلودگيهاي ناشي از اقدامات صنعتي انجام شده است.
صنعت خودروسازي به عنوان يكي از شاهراه هاي فرايندهاي صنعتي اهميت بالايي دارد كه علت آن حجم خودروهاي در حال ساخت در كشورهاي توليدكننده و خودروهاي در حال تردد مي باشد؛ زيرا هرگونه كاهشي درخصوص ميزان آلودگي توليدشده توسط خودروها، موجب كاهش حجم عظيمي در گازهاي آلاينده و ديگر عوامل ايجاد آلودگي در محيط زيست خواهد بود. در اين ميان، صنعت توليد تاير با توجه به ضريب مصرف بالاي قطعه براي تمامي خودروها (به جهت حجم مواد مصرفي براي توليد) و توليد بيش از يك ميليارد حلقه تاير در جهان به يكي از صنايع مادر مبدل شده است. همچنين به جهت تأثير اين قطعه در مصرف سوخت به لحاظ اثر مستقيم در توليد گازهاي آلاينده ناشي از سوخت و آلودگي محيط زيست و ميزان پسماندهاي تايرهاي فرسوده و زمان مورد نياز براي بازگشت به محيط زيست به شدت قابل توجه مي باشد. در اين بخش به معرفي نسل خاصي از تاير پرداخته خواهد شد كه در توليد آن نگرش زيست محيطي غالب بوده است. اين نسل از تاير را كه تايرهاي سبز مي نامند، به لحاظ تأثير در كاهش مصرف سوخت خودرو و افزايش طول عمر آن، عامل مؤثري در كاهش ميزان توليد آلودگي مي باشد.
تايرهاي سبز كه نخستين بار در سال 1990 م معرفي شدند، سهم 30 درصدي بازار مصرف را به خود اختصاص داده اند و با رشد بازار خودروهاي الكتريكي در آينده تقاضا براي اين نوع تايرها روبه افزايش خواهد گذاشت؛ اين امر به دليل مقاومت غلتشي كمتر، وزن كمتر و عملكرد بهتر آنهاست. گفتني است استفاده از تايرهاي سبز به دليل افزايش بازدهي مصرف سوخت ميتواند سبب ارتقاي زيست سازگاري اين محصول ميشود. از مزاياي عملكردي تايرهاي سبز ميتوان به قابليت ترمز كردن بهتر در سطوح خيس و يخزده و كاهش طول خط ترمز تا 15 درصد اشاره كرد. همچنين مقاومت غلتشي اين تايرها در مقايسه با تايرهاي استاندارد معمولي تا 20 درصد كاهش مي يابد كه اين اثر سبب كاهش مصرف سوخت خودرو تا 5 درصد مي شود.
نكتة ديگر در تايرهاي سبز به لحاظ افزايش مقاومت به سايش است. با توجه به حجم عظيم تايرهاي توليدي در سرتاسر جهان، اين نكته نبايد فراموش شود كه تنها گازهاي آلايندة ناشي از مصرف سوخت عامل ايجاد آلودگي نيستند، بلكه ذرات ناشي از فرسايش ميليونها تاير روي جادهها نيز يكي ديگر از عوامل آلايندة محيط زيست محسوب ميشوند. اين حجم بالا از مواد فرسوده كه شامل تركيبات شيميايي متنوع مي باشند، روي سطح زمين باقي ميمانند و با وزش باد به اطراف پراكنده ميشوند و به مناطق زراعي، مسكوني و منابع آبهاي زيرزميني نفوذ ميكند. لذا افزايش مقاومت در برابر سايش به لحاظ ميزان عمر كاركردي تاير و كاهش حجم آلايندههاي ناشي از فرسايش تاير در سطح زمين، بسيار مؤثر جلوه ميكند.