چکيده
پر ه هاي موجود در رديف هاي اول توربين هاي فشار بالا همواره در معرض صدمات ناشي از دماي زياد هستند. جريان داغ خروجي از محفظه احتراق با دمايي بيشتر از نقطه ذوب فلز پره بر روي آن گذر مي كند. براي حفاظت پره از مواجهه با چنين دمايي، روش هاي خنك كاري مختلفي مورد استفاده قرار مي گيرند. در روش خنك كاري لايه اي، بخشي از هواي سرد كمپرسور توسط مسيري كه داخل پره تعبيه شده به روي پره دميده مي شود تا با ايجاد يك لايه محافظ روي سطح آن، از آسيب ديدن پره جلوگيري كند. با توجه به طبيعت سه بعدي و پيچيده جريان ناشي از برهم كنش جت تزريقي با جريان اصلي، دستيابي به عملكرد مطلوب سيستم خنك كاري بسيار دشوار است.
با توجه به پيچيدگي زايدالوصف جريان، تحليل رفتار آن بسيار سخت بوده و تابع محدوده وسيعي از پارامترهاي هندسي و جرياني است. نسبت دبي جرمي سيال تزريقي و جريان اصلي، نسبت چگالي دو جريان و نسبت مومنتوم تزريقي را مي توان به عنوان مثال هايي از پارامترهاي جرياني معرفي كرد. در مقابل، تعدادي از پارامترهاي هندسي ازجمله شكل سوراخ تزريق، نحوه چينش سوراخ ها و زاويه تزريق نيز بر رفتار جريان تاثير گذار است.
در اين مطالعه تلاش ميشود تا اثرات خنككاري لايهاي بر آيروديناميك و انتقال حرارت پره توربين محوري شناسايي گردد و با بررسي پژوهشهاي تجربي، شناخت لازم نسبت به تجهيزات آزمايشگاهي و وسايل اندازهگيري جهت ساخت مدل و انجام آزمايشهاي مختلف اعم از اتلاف آيروديناميكي، شدت توربولانس و محل جدايش جريان، صورت پذيرد.