چکيده
به آن دسته از فرآيندهاي تخميري كه ميكروارگانيسم¬ها در غياب آب آزاد و بر سوبستراي جامد مرطوب رشد مي¬كنند، تخمير حالت جامد گفته مي¬شود. بدليل مزايايي از جمله استفاده از سوبستراي ارزان قيمت، بازدهي بالاتر، توليد محصولات با كيفيت بيشتر،اين سيستم¬ها در دو دهه اخير از اقبال بالايي در صنايع بيوتكنولوژي برخوردار شده¬اند بطوريكه امروزه توليد تعدادي از محصولات مانند سس سويا و غذاهاي تخميري، اسيد لاكتيك و بعضي از آنزيمها مانند سلولاز، آميلاز و پروتئاز با استفاده از اين سيستم به روش تجاري آغاز شده است. اگر چه بدليل وجود مشكلاتي چون نرخ انتقال حرارت پايين، سخت بودن كنترل عوامل كليدي و رشد ناهمگن، تخمير حالت جامد هنوز جايگاه خود را بطور كامل در بازار كسب نكرده است. در اين گزارش سعي شده است به اهميت فهم و مدل¬سازي سينتيك رشد ميكروبي و پديده¬هاي انتقال كه منجر به تعيين عملكرد كلي بيوراكتور مي¬شود پرداخته شود. بدليل وجود ناهمگني ذاتي در سيستم¬هاي تخمير حالت جامد، پديده¬هاي انتقال از اهميت ويژه¬اي در اين سيستم¬ها برخوردارند. عملكرد خوب يك بيوراكتور در گرو فهم عميق اين پديده¬ها و يافتن تعاملات آنها با سينتيك رشد ميكروبي است. مدل¬هاي ميكروبي يك روش معمول، كم هزينه و قوي براي توصيف پديده-هاي اتفاق افتاده در سيستم و بيان تعاملات موجود بين آنهاست و يك بستر مناسب را براي توسعه، كنترل و بهينه¬سازي بيوراكتورها فراهم مي¬سازد. همچنين در يافتن مشكلات موجود در سيستم¬هاي تخمير حالت جامد و نحوه مقابل با آنها راهنمايي¬هاي مفيدي ارائه مي¬كند.