چکيده
چكيده
با توسعه صنعت حمل و نقل ريلي در سالهاي اخير، نياز مبرم به استفاده از سامانههاي مديريت حمل و نقل نوين در اين صنعت احساس گرديده و در اين روند يكي از سامانههاي مطرح، سامانه برنامهريزي و زمانبندي حركت قطارها است. مهمترين عامل در بهره برداري راهآهن ، برنامهريزي و زمانبندي حركت قطارها است و اين برنامهريزي در يك شبكه راهآهن، مهمترين مقولهاي است كه اولاً بر روي ساير فازهاي برنامهريزي تأثير مستقيم و قابل توجهي دارد و ثانياً حلقه تكميلي مسائل مربوط به سير و حركت قطارها است.
در اين تحقيق ابتدا روش هاي اخير برنامه ريزي قطارها و مدلهاي استفاده شده در مديريت مسدودي و برنامه ريزي و همچنين روش هاي برنامهريزي بر اساس كنترل ترافيك اعم از تعاملي و غير تعاملي را مورد بررسي قرار مي دهيم.
در ادامه مدلي را بر اساس الگوريتم فراابتكاري تبريد شبيهسازيشده ،مورد بررسي قرار مي دهيم.
الگوريتم بهينهسازي فراابتكاري ساده و اثربخش تبريد شبيهسازيشده (SA ) در پي حل مسائل بهينهسازي در فضاهاي جستجوي بزرگ است. ميتوان تبريد تدريجي و آرام در اين الگوريتم را به عنوان كاهش تدريجي احتمال انتخاب پاسخهاي بدتر حين جستجو در فضاي پاسخها دانست.
يكي از مواردي كه ميتواند در اين مدل بر ايمني عمليات سير قطارها تاثيرگذار باشد عدم اتصال و ارتباط با سامانههاي عملياتي اعزام قطارها و سامانههاي علائم الكتريكي و بلاكهاي مياني ميباشد. همچنين با توجه به اينكه اطلاعات ناوگان و اطلاعات زيرساخت شبكه در مدل فوق تعريف و وارد نمي شود لذا محاسبه پارامترهاي سير قطار در قسمتهاي مختلف و محاسبه دقيق زمان سفر و ترسيم نمودارهاي مرتبط توان كششي ، شتابگيري و ... توسط نرم افزار امكانپذير نمي باشد. محاسبه حداكثر سرعت مجاز قطارها در بلاكها در برنامه حركت قطارها بدون ارتباط با سامانه برنامهريزي ، توسط كاربر جداگانه محاسبه و در مدل درج مي گردد كه اين امر ايمني سير قطار را كاهش مي دهد.
مسئله مهم ديگر در راه آهن برنامهريزي تعمير و نگهداري خطوط راه آهن است. توجه به اختصاص زمان كافي جهت تعمير و نگهداري قطارها در مبادي و مقاصد حركت كه موجب مي گردد كه خطوط راهآهن امكان ادامه خدمت در سطح سرويسدهي مناسب را داشتهباشند كه تاثير مستقيمي بر ايمني سير و حركت قطارها خواهد داشت.
در اين تحقيق چگونگي برنامهريزي گراف حركت قطارها توسط اين مدل و تاثير آن بر ايمني را مورد بررسي قرار خواهيم داد.
واژههاي كليدي: برنامهريزي ، زمانبندي ، شبكه راه آهن ، حركت قطارها، گراف، ايمني