چکيده
شبكههاي قدرت الكتريكي يك سيستم پيچيده است كه خرابي آبشاري و وقوع خاموشي سراسري در ذات و طبيعت آن وجود دارد اما بهندرت در آن اتفاق ميافتد. ازاينرو تلاش محققان مبني بر پيشگيري از وقوع و كاهش دادن به آن است. درنتيجه، يك برنامهي بازيابي مؤثر و كارا كه طرحريزيشده باشد ميتواند تعدد و توالي رخ دادن خاموشيها را بهاندازهي مطلوبي كاهش دهد. معمولاً برنامههايي كه بهمنظور بازيابي طرحريزيشدهاند در قالب جداول زياد و متعددي در اختيار بهرهبردار قرار ميگيرد كه پيچيدگي مربوط به دنبال كردن برنامهها، و اولويتهاي بازيابي از طريق جداول باعث ميشود كه بهرهبرداران عمليات بازيابي را با سرعت كمتري انجام دهند. بازيابي سريع، مطمئن و ايمن يك نقش مهم و اساسي در مديريت سيستم قدرت است. سيستم قدرت بايد بتواند خاموشيهاي سراسري و يا منطقهاي كه ناشي از شرايط تحميلي به شبكه و يا خطاها است را مديريت كند و مدتزمان بازيابي را كاهش داده و شبكه، متعاقباً مشتريان (بارها) را برقدار كند.
در اين راستا بايد براي مديريت زمان و امنيت شبكه و ايمني تجهيزات تدابيري انديشيده شود.
روشهاي بازيابي براي سيستم قدرت بهصورت كلي يكسان ميباشند و بايد در اين روشها محدوديتهاي شبكه كه شامل تعادل توليد – مصرف، اضافه ولتاژ، فركانس و بار هجومي پس از برقدار كردن در نظر گرفته شود.
در اين سمينار به بازيابي كل شبكه كه بازيابي كلي است و بازيابي جزئي يا منطقهاي پرداخته ميشود و مثالهايي كه در اين سمينار ارائه دادهشده واقعي و برگرفته از مراجع رسمي است و همچنين بهصورت اجمالي به بازيابي جزئي در شبكهايران اشاره شده است.
در اين گزارش ابتدا به تعاريفي كه در بازيابي مورد نياز است پرداخته ميشود سپس به روشهاي بازيابي و مشكلاتي كه حين بازيابي با آن روبرو هستيم اشاره خواهد شد. گزارش حاضر، گزارش بنيادين تحقيق ⸨ در رابطه با فرايند بازيابي بعد از قرارگيري شبكههاي قدرت تحت خاموشي سراسري ⸩ است. اين گزارش مرحلهي اول با عنوان شناخت را پوشش ميدهد. هدف مطالعه و يافتن ملاحظات مهم و روشهاي طرحريزي برنامه در مورد فرآيند بازيابي است تا ملزومات عملي در بازيابي شناسايي شوند. در اين خصوص، در اين گزارش تلاش ميشود بامطالعهي روشهاي بازيابي و عصبشناسي هوشمند خطا در شبكههاي قدرت واقعي در خطوط انتقال، نكات مهم و پيشبردي از آن استخراج شود.