چکيده
امروزه كيفيت منابع آب و خاك از مهم ترين مسايل مربوط به زندگي انسانها است. شوري يكي از جنبههاي منفي است كه بر زندگي ما تاثير زيادي داشته است و باعث نابودي زمينهاي حاصل خيز براي كشت گياهان و كاهش كيفيت منابع آب براي مصرف در زمينههاي مختلف شرب، صنعت و كشاورزي شده است. براي اين مشكل نياز به شناخت دقيق مساله است. از اين رو در ابتدا اولين راهكار مطالعات ميداني واندازه گيري ميزان شوري است. اندازه گيري ميداني هميشه ممكن نيست زيرا امكانات به اندازه كافي موجود نبوده و هزينه آن بسيار بالا است، به همين دليل پژوهشگران به شبيه سازي شوري با استفاده از روشهاي مختلفي از جمله يافتن رابطه بين دبي و شوري، مدل سازي با استفاده از شبكههاي عصبي، استفاده از تصاوير ماهوارهاي و همچنين استفاده از مدلهاي عددي مختلف شبيه سازي كه برخي مربوط به آب سطحي و برخي آب زير زميني پرداختند. به دليل گستردگي موضوع تعدادي از مدلها مثل HYDRUS,SWAP,SALTMOD به شبيه سازي شوري در مقياس زمينهاي كشاورزي/مزرعه و تاثير آن بر عملكرد گياهان پرداختند. ديگر مدلها كه به شبيه سازي شوري در مقياس حوضه آبريز مثل MIKE ميپردازند از اهميت ويژهاي برخوردار هستند. در اين سمينار به معرفي اين مدلها، فرآيندها و معادلات حاكم بر هر يك و قابليتها و توانائيهاي آنها در هر دو مقياس پرداخته شده است.