چكيده
چكيده
قابليت اطمينان در زمرهي مهمترين مباحثي است كه از گذشته تا كنون در زمينههاي مختلف علمي مطرح بوده است. استفاده از سامانههاي با قابليت اطمينان بالا در كاربردهاي حياتي امري اجتناب ناپذير است. در حوزهي مهندسي الكترونيك و به ويژه مدارهاي VLSI رقمي، اين موضوع به دليل گسترهي بسيار وسيع كاربرد آن، اهميتي دو چندان پيدا ميكند. از طرفي پايهي اين مدارها را گيتهاي منطقي تشكيل ميدهند؛ از اين رو در سالهاي اخير قابليت اطمينان اين گيتها مورد توجه ويژهي پژوهشگران قرار گرفته است.
در اين پاياننامه يك روش جديد را براي طراحي گيتهاي منطقي با قابليت اطمينان بالا (مقاوم) معرفي ميكنيم. مزيت اين روش در مقايسه با كارهاي گذشته، نگاه جامع آن به بحث تحملپذيري است؛ به طوري كه ميتواند به صورت همزمان مقاومت گيت را در برابر نقصهاي سختافزاري و همچنين نويز كه مهمترين چالشهاي موجود هستند، بالا ببرد. اين روش بر پايهي طراحي به شيوهي MRF ميباشد. در اين پژوهش پس از طراحي گيت بر اساس ايدهي مورد نظر و انجام شبيهسازيهاي متعدد براي اثبات تحملپذيري نويز و نقص، يك الگوريتم نيز براي تخمين قابليت اطمينان آن معرفي كرديم. اين الگوريتم توسط يك برنامهي رايانهاي پيادهسازي شده است.
نتايج نشان ميدهد كه گيت مقاوم پيشنهادي عملكرد درست خود را با وجود سيگنالهايي كه داراي سطح بالايي از نويز (نسبتهاي سيگنال به نويز 6 و 4 دسيبل) هستند، حفظ ميكند. همچنين مقادير بدست آمده از برنامهي تخمين قابليت اطمينان نشان ميدهد كه قابليت اطمينان اين گيت در نرخهاي خرابي ترانزيستور 0001/0 و 001/0 به ترتيب برابر با 9999/0 و 9994/0 ميباشد كه مقاديري به مراتب بهتر از طراحيهاي مشابه به شيوهي MRF هستند.
واژههاي كليدي: قابليت اطمينان، ساختار NMR، طراحي به شيوهي MRF، تحملپذيري نقص، تحملپذيري نويز